Bailunuoret kohtaavat Paris Hiltonin lemmikkikoiran – tätä ei voi omasta päästä keksiä!

Sofia Coppola sovitti valkokankaalle häkellyttävän tositarinan Hollywoodin julkkisryöstöistä. Cannesissa ensi-iltansa saanut The Bling Ring toi paikalle ohjaajan ohella elokuvan nuoren näyttelijäkaartin, josta Harry Potter -tähti Emma Watson varasti suurimman huomion.

Kuuluisan ohjaajaisänsä Francis Ford Coppolan (Kummisetä-trilogia, Ilmestyskirja. Nyt.) varjosta ponnistanut Sofia Coppola teki läpimurtonsa elokuvalla Lost in Translation. Vuonna 2003 valmistunut elokuva voitti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin. Lost in Translationia seuranneet Marie Antoinette (2006) ja Somewhere (2010) eivät kuitenkaan menestyneet yhtä hyvin.

The Bling Ring pohjaa herkulliseen tositarinaan tähtikulttuurin sokaisemista nuorista, jotka ryhtyivät rosvoamaan ihailemiensa julkkisten koteja Los Angelesissa Hollywoodin kukkuloilla. Uhriensa osoitteet teinit löysivät yksinkertaisesti netin kautta.

Yhteensä arvotavaraa vietiin yli kolmen miljoonan dollarin edestä muun muassa Paris Hiltonin, Lindsay Lohanin ja Orlando Bloomin luksusasunnoista. Hiltonin kämpillä ”Bling Ringiksi” jenkkimediassa nimetty jengi vieraili peräti viidesti aina kun bailuprinsessa oli poissa kotoa.

Coppola kertoo seuranneensa tarinaa uutisten kautta mutta löytäneensä elokuvan ainekset vasta, kun Vanity Fair julkaisi aihetta käsitelleen pitkän artikkelinsa.

– Olin erityisen häkeltynyt siitä, kuinka yksikään näistä teineistä ei kokenut tehneensä mitään väärää. He vaikuttivat olevan vain ja ainoastaan kiinnostuneita siitä, kuinka tunnettuja heistä tulisi ryöstöjen kautta. Koko tarina kertoo piinallisen paljon ajastamme ja siitä millaista on elää ja kasvaa Facebookin ja Twitterin aikakaudella, Coppola toteaa elokuvan lehdistötilaisuudessa.

Coppolan mukaan The Bling Ring kertoo myös ennen kaikkea Los Angelesista ja siitä millainen valta kaupungilla on amerikkalaisessa populaarikulttuurissa.

– Tämä tarina ei olisi voinut tapahtua missään muualla kuin Los Angelesissa. Se on kaupunki, joka elää täysin julkkisten ja tosi-tv:n ehdoilla.

– Nämä nuoret asuivat aivan tähtien naapurissa ja näkivät näiden luksuselämää joka päivä. He imivät sitä itseensä netistä, tv:stä ja käymällä juhlimassa samoilla klubeilla. Se sekoittaa kenen tahansa pään, ohjaaja jatkaa.

Coppola kertoo tavanneensa ainakin kaksi oikeista Bling Ring -nuorista, joista tuli oikeudenkäyntinsä myötä itse julkkiksia ja joilla on miljoonia seuraajia netin sosiaalisessa mediassa.

– Muutin heidän nimensä, koska en halunnut heille lisää julkisuutta elokuvallani. Mutta oli erittäin kiehtovaa kuulla heidän perustelunsa ryöstöretkille. Jotkut jutuista olivat todella pöyristyttäviä. Eräs tyttö kertoi, että hänen suurin toiveensa oli nähdä Paris Hiltonin lemmikkikoira. Ei elokuvantekijä pystyisi keksimään tuollaista omasta päästään, Coppola nauraa.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

The Bling Ring tulee ensi-iltaan 28. kesäkuuta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat