Basket Case -ohjaaja Henenlotter vierailee Suomessa tällä viikolla

25.10.2010 11:12

Night Visions -elokuvafestivaalille saapuva ohjaaja Frank Henenlotter (kuvassa vas.) vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Henenlotter on palannut elokuvien tekemisen pariin 16 vuoden tauon jälkeen uusimman elokuvansa Bad Biology myötä.

Basket Case 3:n aikaan elokuvateatterit olivat kuolemassa ja eksploitaatioelokuvat olivat katoamassa. Jos olisin halunnut jatkaa, minun olisi pitänyt mennä huomattavasti kaupallisempaan suuntaan. Ajattelin sitten, että antaa olla. En olettanut 16 vuoden kuluvan, Henenlotter kertoo syitä tauolleen.

– Ei tilanne ole paljoa 90-luvun alusta muuttunut, mutta Bad Biologyn kanssa sain mahdollisuuden liioitella varman päälle pelaamisen sijaan ja siksi palasin ”eläkkeeltä”, hän jatkaa.

Henenlotter ei lopettanut työskentelyä elokuvien parissa taukonsa aikana, vaan hän päätyi osakkaaksi Something Weird Videoon.
– Olin riemuissani, kun sain kaivaa esille satoja kadonneita ja epämääräisiä eksploitaatioelokuvia ja tuoda ne takaisin maailmaan, joka luultavasti toivoo, että ne olisivat pysyneet kadoksissa, Henenlotter sanoo.

Night Visions -festivaalilla Henenlotterin tuotannosta näytetään neljä elokuvaa, Basket Case 2, Bad Biology, Brain Damage ja Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore, joka on dokumentti Herschell Gordon Lewisistä.

Basket Case 2:n tekeminen oli ohjaajan mukaan haastavaa, koska hän ei halunnut toistaa tai tehdä uusintaversiota Basket Casesta.
– Laajensin tarinaa sisällyttäen siihen friikkiyhteisön ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Se vei tarinan täysin uuteen suuntaan, Henenlotter kertoo.

Bad Biologyä Henenlotter kuvailee niin vääräksi ja sekopäiseksi, että se on melko hulvaton. Elokuva syntyi, kun ohjaaja halusi tehdä elokuvan seksistä, joka on erilainen kuin yksikään aiempi seksielokuva.
– Mielestäni onnistuin siinä, hän toteaa.

Brain Damage on Henenlotterin oma suosikki näistä neljästä elokuvasta, jotka ovat Night Visionsin ohjelmistossa. Henenlotterin mukaan Brain Damage on kauhuelokuva addiktiosta, mikä tekee siitä ainutlaatuisen.

Herschell Gordon Lewis -dokumentti on tribuutti niille eksploitaatioelokuville, jotka motivoivat teini-ikäistä Henenlotteria.
– Lewisin elokuvat eivät olleet ikinä oikein hyviä, mutta ne olivat häpeämättömiä ja tietysti mielenkiintoisempia kuin mitkään kaupalliset elokuvat, jotka on tehty sillä ajalla. Dokumenttia oli erittäin mukava tehdä, Henenlotter selvittää.

Henenlotter on paikalla elokuviensa näytöksissä Night Visions -festivaalilla ja esittelee ne ennen näytösten alkua.
– Jos yleisöllä on kysymyksiä minulle, niin vastaan niihin oikein mielelläni ja myös tapaan ja tervehdin faneja. Odotan tätä tapahtumaa, hän päättää.

Night Visions -elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä, elokuvateatteri Maximissa 27. – 31.10.

Lisää luettavaa