Berliinissä palkittiin vuoden parhaat eurooppalaiset elokuvat

14.12.2015 16:16

Viime vuonna Riiassa järjestetty eurooppalaisen elokuvan palkintojenjakotilaisuus oli rönsyilevän viihteellinen spektaakkeli. Matka sieltä tämän vuoden Berliinissä järjestettyyn palkintogaalaan ei olisi voinut olla henkisesti pidempi, sillä poliittisesti napakasti kantaaottavassa tilaisuudessa oli lähestulkoon kaikki toisin. Pröystäily oli tipotiessään ja notkuvien pöytien tilalla oli vaatimatonta street foodia.

Palkintojenjakotilaisuuden avasi katkelma Charlie Chaplinin elokuvasta Diktaattori, jossa Hitleriä muistuttava päähenkilö tuijottaa suoraan kameraan, katuu tekojaan ja toivoo maailmaan rauhaa sekä rakkautta. Huoli terrorin repimästä ja pakolaisvirtojen lamauttaman Euroopan tilasta ja tulevaisuudesta hallitsi palkintogaalaa.

Elokuvantekijöitä selvästikin mietityttää maanosamme nykytila ja epävarma tulevaisuus, sillä lähes jokaisessa puheenvuorossa nostettiin esiin huoli Euroopan reunamille nousevista aidoista ja niiden ulkopuolelle jäävistä ihmisistä. Se, jos mikä on asia, josta juuri muurin ympäröimänä vuosikymmenet olleessa Berliinissä on hyvin aiheellista puhua.

Puheissa risteilivät niin ihmisoikeudet, naisen asema, pakolaisten ja maahanmuuttajien kohtalo kuin nouseva fasismikin mutta myös vahva usko yhteisöllisyyteen ja solidaarisuuteen sekä kykyyn ratkaista ongelmat rauhanomaisesti.

Tänä vuonna kilpailun taso oli kova, ja valtaosa elokuvista on jo nähty Suomessa teatterilevityksessä ja elokuvafestivaaleilla. Viime vuonna puolalaisen Pawel Pawlikowskin ohjaama mustavalkoinen Ida lähestulkoon putsasi koko palkintopöydän. Nyt pystit jakautuivat tasaisemmin, vaikka Paolo Sorrentinon helmeilevän kupliva Youth keräsikin peräti kolme palkintoa. Ne tulivat vuoden parhaasta elokuvasta, parhaasta ohjauksesta ja Michael Cainelle (kuvassa) parhaasta miespääosasta.

Charlotte Rampling palkittiin pääosastaan elokuvassa 45 Years. Rampling ja Caine saivat myös ansaitut palkinnot vuosikymmenten mittaisesta elämäntyöstään elokuvien parissa. Vuoden eurooppalaisen dokumenttipalkinnon nappasi Asif Kapadian ohjaama Amy, joka kertoo edesmenneestä Amy Winehousesta. Roy Anderssonin Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien palkittiin vuoden parhaana komediana. Käsikirjoituspalkinto meni kreikkalaiskaksikolle Yorgos Lanthimos ja Efhimis Filippou huikeasta, mustan huumorin sävyttämästä tieteiskomediasta The Lobster. Elokuvamusiikista palkittiin The Duke of Burgundyn musiikin luoneen Rachel Zeffiran ja Faris Badwanin muodostama trio The Cat’s Eyes.

Kaikki palkitut European Film Academyn sivuilla.

Teksti: Timo Kuismin
Kuva: Michael Tinnefeld, EFA/API

Lisää luettavaa