Blu-ray-arvio: Poikkeuksellisen väkivaltainen taistelulajielokuva – Luvassa taukoamatonta verenvuodatusta

Selkeitä vaikutteita Akira Kurosawalta.

Taistelulajileffat eivät ole kiinalaisohjaaja Zhang Yimoulle mikään uusi juttu. Esimerkiksi Hero (2002) ja Lentävien tikarien talo (2004) niittivät rutkasti kansainvälistä suosiota.

Wuxia-genren kärkiteoksiin kolmen vuoden takainen Shadow ei yllä, mutta koreografia on jälleen sellaista silmänruokaa, johon ainoastaan Kaukoidässä pystytään.

Leffan puolivälissä nähtävä pitkä taistelukohtaus on huikean kekseliäs, mutta sinne päästäkseen katsojalta vaaditaan hieman kärsivällisyyttä.

200-luvun kolmen kuningaskunnan aikoihin sijoittuvassa tarinassa kuningas haluaa vallata takaisin kaksintaistelussa menettämänsä naapurikaupungin. Tähän tarvitaan ansioitunutta komentajaa, joka paljastuukin oikean komentajan kaksoisolennoksi.

Legendaan kun lisätään vielä naapurin taholta jalkavaimoksi häpeällisesti kosittu prinsessa, niin taistelulle on löytynyt oikeutus.

Elokuvan alkuosa on kovin dialogipainotteinen ja vahvasti melodramaattinen. Lavastus ja mustavalkokuvaus ovat huippuluokkaa, ja voisi kuvitella, että Zhang on ammentanut naapurimaansa ohjaajanero Akira Kurosawalta paljon.

Sumuisissa miljöissä miekat tanssivat hidastettuna, ja verenvuodatus on liki yhtä taukoamatonta kuin taivaalta tippuva sadevesi. Zhangin elokuvaksi Shadow onkin poikkeuksellisen väkivaltainen.

Shadow on nyt julkaistu dvd:nä ja blu-rayna.

Tero Heikkinen

Tähdet ★★★

YouTube video