Blu-ray: Mickey Rourke virnuilee vähämielisesti vuoden 1986 hittielokuvassa

21.5.2013 07:30

9 1/2 viikkoa alkaa urbaanin elämänmuodon kuvauksena, syvenee intohimon kartoitukseksi ja paljastuu lopulta sairaskertomukseksi. Kahdeksankymmenluvun kuvauksena se asemoituu vaurauden liepeille: ”rahaa ostava ja myyvä” John ja galleriassa työskentelevä Elizabeth antavat kasvot juppikauden menestyjille.

Luksusbrändit, materialismi ja minäkeskeisyys huokuvat niin seksikohtauksista kuin elokuvan tahattoman koomisista jaksoista. Esimerkiksi ohjaaja Adrian Lynen fetisismin kiteyttävä jääkaappikohtaus näyttää asetelmallisuudessaan elintarvikemainokselta, Mickey Rourken arvoitukselliseksi tarkoitettu virnuilu taas vaikuttaa usein lähinnä vähämieliseltä.

Kim Basingerin tähtiradalle nostanut teos tarjoaa vastapainoksi myös autenttisen oloisia pilkahduksia suurkaupungin katukuvasta ja interööreistä sekä ihmisten yksinäisyydestä. Jos ajoittaisen kylmyyden, sieltä täältä puskevien Annie Hall -lainausten ja tahattomien Amerikan Psyko -väristysten ei anna häiritä, 9 1/2 viikkoa on myös viihdyttävä ajankuva.

Matti Komulainen

Elokuva ★★★

9 1/2 viikkoa. Nine 1/2 Weeks. Yhdysvallat 1986. Ohjaus Adrian Lyne. Käsikirjoitus Patricia Knop, Zalman King, Sarah Kernochan, perustuu Elizabeth McNeillin romaaniin. Pääosissa Kim Basinger, Mickey Rourke, Margaret Whitton. Ikäraja 16. Blu-ray. Julkaisupäivä 10.5.2013.

Lisää luettavaa