Blu-ray-arvio: Mestariohjaajan sysimustia kuvauksia ihmisenä olemisesta

Stanley Kubrick (1928–1999) hämmensi elokuvillaan niin yleisöä kuin moraalinvartijoita. Britanniassa työskennellyt amerikkalainen muun muassa tölvi tabuja (Lolita, 1962), satirisoi kylmänsodan doktriineja (Tri Outolempi, 1964) sekä törmäytti yksilötason ja instituution väkivallan (Kellopeliappelsiini, 1971).

Ohjaaja etsi uusia haasteita jokaisessa työssään genrerajoista piittaamatta. Kubrick tutki ihmisyyden olemusta kosmisen mittakaavan scifissä 2001: Avaruusseikkailu (1968) ja sukelsi historialliseen epookkiin Barry Lyndonissa (1975). Kauhutulkinta Hohto (1980) taas pelotti enemmän kuin yksikään toinen lukuisista Stephen King -filmatisoinneista. Full Metal Jacketissä (1987) hän vuorostaan kuljetti katsojan kasarmilta Vietnamiin näyttäen samalla Yhdysvaltojen sotakoneiston metodit. Juuri ennen ohjaajan kuolemaa valmistunut Eyes Wide Shut (1999) riisui alasti paitsi parisuhteen, myös päähenkilöiden edustaman yläluokan seksuaaliset pakkomielteet.

Kubrickin keskeinen tuotanto on jälleen koottu yksiin kansiin uusin täydennyksin. Edellisestä boksista (2011) poiketen mukana on nyt myös Tri Outolempi, joka tosin on julkaistu teräväpiirtona jo aiemmin. Pakettiin sisältyy viisi dokumenttia sekä ohjaajan saksalaissyntyisen taiteilijavaimon Christianen maalaama Kubrick-muotokuva vuodelta 1972 postikorttikoon taideprinttinä.

Dokumenteista A Life in Pictures (2001) ja O Lucky Malcolm! (2006) olivat niin ikään aiemmassa boksissa. Ensin mainittu tehtiin kaksi vuotta ohjaajan kuoleman jälkeen. Se kattaa Kubrickin koko uran, kommentoijina kaikki perheenjäsenistä Martin Scorsesen kaltaisiin kollegoihin sekä näyttelijöihin kuten Tom Cruise, joka toimii myös dokumentin kertojana. Jälkimmäinen teos tarkentuu Kellopeliappelsiinin päähenkilön ruumiillistumaan Malcolm McDowelliin.
Kubrick kansi
Uudesta aineistosta kiinnostavin on Kubrick Remembered (2014). Se loiventaa aiempia henkilökuvia esittämällä ohjaajan pilkuntarkkana mutta suurisydämisenä auteurina pakkomielteisen kontrollifriikin sijaan. Näkemyksiään avaavat vaimon ja lasten lisäksi näyttelijät Matthew Modinesta Vincent D’Onofrioon, jonka ammattiuran Full Metal Jacket kiritti nousuun. Kotifilmit sekä kuvauksissa taltioitu materiaali väläyttävät Kubrickia myös leikkisänä ja nauravana, joskaan haastattelua ei heru nytkään.

Mukana tulevat katsaukset, ranskalainen Once Upon a Time… A Clockwork Orange (2011) ja puolituntinen pikapala Stanley Kubrick in Focus (2012) kertaavat lähinnä jo aiemmin kartoitettuja alueita osin uusin kasvoin (muun muassa William Friedkin, Christopher Nolan ja Gaspar Noé) sekä tuorein filminäyttein.

Lisämateriaalit taustoittavat Kubrickin profiilia ja tuotantoa lukemattomilla yksityiskohdilla. Ohessa kerrotaan kesken jääneistä projekteista, kuten Napoleon-spektaakkelista, Hitlerin juutalaisvainoja purkavasta Aryan Papersista ja A. I.:stä, jonka vei loppuun läheinen ystävä Steven Spielberg.

Kokoelma on kaikkineen tähänastisista kattavin. Kun myös varhaisuran pitkät elokuvat Fear and Desiresta (1953) Spartacusiin (1960) on saatavana yksittäin, Kubrickista on nyt mahdollista hahmotella kokonaisvaltaisempi kuva kuin koskaan aiemmin.

Matti Komulainen

Elokuvat ★★★★★
Ekstrat ★★★★★

Stanley Kubrick – The Masterpiece Collection. Blu-ray. Julkaisupäivä 17.11.2014.