Bond-ohjaaja paljastaa miksei aluksi halunnut ohjata 007 Spectreä

27.10.2015 08:00

Tänä vuonna 007:llä on lupa tappaa 24. kerran. Viimeiset kolme Iso-Britannian salaisen agentin elokuvaa, Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008) ja Skyfall (2012), ovat olleet niin suosittuja, että niiden ja uuden Bondin päähenkilöä, Daniel Craigia, kehutaan ylisanoin: paras, mahtavin, menestynein, täydellinen.

– Hän sanoi, että aikoo pistää itsestään kaiken likoon, kun otti roolin vastaan. Hän on pitänyt sanansa. Sen lisäksi hän on kasvanut jokaisen filmin myötä. Hän täyttää James Bondin saappaat loistavasti, elokuvasarjan tuottaja Barbara Broccoli iloitsee Meksikossa.

Daniel Craig suhtautuu suosioon maltillisesti. Hän ei hehkuta menestystä – ainakaan julkisesti.

– Kun olen vapaalla, yritän olla ajattelematta töitäni. Käyn tavallisesti ruokakaupassa enkä vilkuile jatkuvasti olkapääni yli. Elämä olisi aika ikävää niin, Craig kertoo Skypen välityksellä Englannin Pinewood-studioilta.

Hän kuitenkin myöntää, että kokemus Bondina on ollut uskomaton.

– En ollut aiemmin tehnyt mitään vastaavaa. Kuvaukset ovat vieneet minut paikkoihin, joihin en olisi päässyt muuten. Olen tutustunut lahjakkaisiin ihmisiin ympäri maailman. Kaiken lisäksi olen saanut työskennellä kaverini, ohjaaja Sam Mendesin kanssa.

 

Spectre

 

Mendes oli kuitenkin vähällä kieltäytyä ohjaamasta Spectre-elokuvaa. Tuottajat Broccoli ja Michael G. Wilson eivät antaneet periksi.

– Halusimme Samin mukaan tiimiin. Lopulta hän suostui, koska piti materiaalista.

– Yksi painava syy, miksi en halunnut ohjata elokuvaa, oli se, että minulla oli takki tyhjänä Skyfallin jälkeen. Minusta tuntui, että minulla ei ollut tarpeeksi aikaa palautua edellisestä elokuvasta eikä resursseja viedä tarinaa uuteen suuntaan. Kun elokuvan tuotanto alkoi aiottua myöhemmin, tiesin että halusin olla mukana siinä, Mendes perustelee.

Hän ei ole katunut valintaa, vaikka kuvaukset ovat olleet haastavat.

Skyfall oli sävyltään synkempi ja sitä kuvattiin paljon yöllä. Spectren kuvaukset olivat hauskemmat. Se ei ole yhtä synkkä vaikka menneisyys vainoaakin Bondia. Haasteita loi se, että elokuvaa kuvattiin niin monessa eri paikassa. Sekä se, että toimintakohtausten piti päihittää aiemmat taka-ajokohtaukset.

Hän halusi myös jatkaa Ralph Fiennesin M-hahmon ja Naomie Harrisin Moneypennyn kehittämistä.

– Tahdoin olla mukana heidän seuraavassa seikkailussa. Hyvän toimintaelokuvan salaisuus on se, että tarina ja sen hahmot tempaavat mukaansa, ohjaaja miettii.

Teksti Kirpi Uimonen, Cancún

007 Spectre tulee ensi-iltaan 30. lokakuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 10/2015.

Lisää luettavaa