Briteissä puuhataan lakia joka voisi pakottaa transpronomien käyttöön – J. K. Rowling sanoo menevänsä vankilaan

Toivoisi pääsevänsä vankilan kirjastoon.

20.10.2023 06:00

Britannian Labour-puolueessa puuhataan Daily Mail -lehden mukaan parhaillaan lakia, joka voisi lakia kritisoivien tahojen mukaan johtaa siihen, että trans- tai muunsukupuolisten pronominien tarkoituksellinen käyttämättä jättäminen olisi rikos. Tarkoituksellinen väärien pronominien käyttäminen voitaisiin Daily Mailin mukaan tulkita viharikokseksi, joka voisi johtaa vankeustuomioon.

Sateenkaari-ihmisten kanssa tukkanuottasilla pidempään ollut kirjailija J. K. Rowling sai mahdollisesti tietää lain puuhaamisesta sen jälkeen, kun hän julkaisi tiistaina sosiaalisen median palvelu X:ssä (entinen Twitter) kuvan, jossa oli iskulause: ”Toista perässämme: transnaiset ovat naisia.” Sen tekstikenttään Rowling oli kirjoittanut: ”En.”

Kirjailija sai eräältä kommentoijalta vastauksen, jossa viitattiin Daily Mail -lehdessä olleeseen artikkeliin, missä kerrottiin aiemmin mainitusta laista.

– Äänestä Labouria, saat kahden vuoden kakun, Rowlingille vastannut kirjoitti.

Vastauksena Rowling sanoi, että hän istuisi vankilatuomion.

– Istun mielelläni kaksi vuotta, jos vaihtoehtona on pakkopuhe, todellisuuden kieltäminen ja sukupuolen merkityksen kieltäminen, Rowling kirjoitti.

– Laittakaa oikeusjuttu vireille, sanon minä. Siitä tulee hauskempaa kuin minulla on koskaan ollut punaisella matolla, Rowling täräytti.

Rowling jatkoi vitsaillen mahdollisella vankeustuomiollaan.

– Toivon tietysti pääseväni (vankilan) kirjastoon, mutta luulen, että pärjäisin ihan hyvin keittiössä. Pyykinpesu voisi olla ongelma. Minulla on taipumus kutistaa pyykki tai muuttaa se vahingossa vaaleanpunaiseksi. Arvelen, ettei se ole ongelma, jos pyykki on enimmäkseen rättejä ja lakanoita, Rowling mietti.

Harry Potter -tähdet Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint ovat vastustaneet Rowlingin näkemyksiä trans- ja muunsukupuolisuudesta. Rowlingilla on myös puolustajia kuten Evanna Lynch, Helena Bonham Carter ja Jim Broadbent.

Rowling on saanut vielä jatkaa työtään ja uraansa, huolimatta närkästystä aiheuttaneista mielipiteistään. HBO ilmoitti aiemmin tänä vuonna, että Rowling on tuottajana tulevassa Harry Potter -tv-sarjassa. Sarja on Cosmopolitanin mukaan tulossa joko vuonna 2025 tai 2026.

Lue myös: Nyt selvisi miksi Daniel Radcliffe pumppasi itsensä huippukuntoon – Wolverine-teoria koki kolauksen – Episodi.fi

Lähde: Daily Mail, NME, Cosmopolitan

Lisää luettavaa