Cannes-lehdistö: buuausta Kiarostamille, aplodeja marttyyrimunkeille

19.5.2010 16:55

Kriitikot ovat viimein heränneet eloon tämän vuoden Cannesin elokuvajuhlilla. Festivaalilehdistöä pitkään vaivannut apatia rikkoutui toissa päivänä, kun iranilaisen Abbas Kiarostamin ohjauksen Copie conforme (Certified Copy) lopussa kuultiin useita äänekkäitä buuauksia. Reaktio oli yllättävä, sillä Kiarostami on kriitikoiden vanha lemmikki ja maailmanelokuvan palvotuimpia tekijöitä. Vaikuttaakin siltä, että Juliette Binochen tähdittämä kevythenkinen suhdedraama tarjosi liian konventionaalisen katselukokemuksen iranilaismestarin aiempaan ja tinkimättömään arthouse-linjaan tottuneille faneille.

Lämpimien aplodien keräämisellä yllätti puolestaan ranskalaisen Xavier Beauvois’n tylsä ja itseriittoinen marttyyrikertomus Des Hommes et des dieux (Of Men and Gods). Elokuva kertoo hitaan ja palvovan tositarinan seitsemästä ranskalaismunkista, jotka joutuivat islamistien teloittamaksi Algerian sisällissodan aikana 1996.

Myös tänä aamuna esitetty korealaisen Lee Chang-dongin koskettava elämän ehtoopuolen kuvaus Poetry sai lehdistön osoittamaan suosiotaan.

Kuvassa Juliette Binoche elokuvassa Copie conforme (Certified Copy).

Tuomas Riskala

Lisää luettavaa