Cannesin elokuvajuhlat tuovat yhteen veteraanit ja noviisit

14.5.2013 08:00

Tällä viikolla käynnistyvät Cannesin 66. elokuvajuhlat tuovat yhteen joukon festivaaliveteraaneja sekä Kultaista palmua ensi kertaa tavoittelevia noviiseja.

Teksti: Tuomas Riskala

Steven Spielbergin johtaman juryn työskentely alkaa torstaina 16. toukokuuta, kun edellisen avajaispäivän Kultahattu-tomu on hälventynyt festivaalipalatsin punaisilta portailta. Moni ehti ihmetellä miksi Baz Luhrmannin 3D-sovitus F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanista oltiin edes valittu avajaiselokuvaksi, sillä se saa ensi-iltansa Pohjois-Amerikassa jo viisi päivää ennen festivaalia. Tämä on ennenkuulumatonta, sillä Cannesin avajaispaikka on pedattu perinteisesti vain maailmanensi-illoille. Warner-studio ei halunnut kuitenkaan lykätä filmin lukittua ensi-iltaa, eivätkä Cannesin järjestäjät halunneet menettää isoilla Hollywood-tähdillä miehitettyä glitter-spektaakkelia, joka tuo juhlille niiden kipeästi kaipaamaa mediahuomiota.

The Great Gatsbyn jälkeen kiivain salamavalospektaakkeli käynnistyy, kun Steven Soderbergh nousee palatsin portaita Michael Douglasin ja Matt Damonin kanssa. Jo jokin aika sitten ohjausuransa lopettamisella uhkaillut Soderbergh on saanut tänä vuonna valmiiksi vasta kaksi uutta elokuvaa, joista jälkimmäinen Behind the Candelabra osallistuu kilpasarjaan. Laulajalegenda Liberacen kuusivuotisesta suhteesta nuoreen rakastajaansa Scott Thorsoniin kertova teos tulee tarjoamaan festivaalin skandaalinkäryisimmät seksikohtaukset. Ohjaaja itse on Cannes-veteraani, joka tavoittelee Kultaista palmua nyt neljännen kerran. Soderbergh voitti pääpalkinnon esikoispitkällään Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989).

Yhdysvalloista paikalle saapuvat myös Coen-veljekset, jotka pitävät hallussaan tämän vuotista ennätystä: Coenit osallistuvat kilpasarjaan nyt jo kahdeksannen kerran elokuvallaan Inside Llewyn Davis. Oscar Isaacin, Carey Mulliganin ja Justin Timberlaken tähdittämä teos kertoo lahjakkaasta mutta luonteeltaan vaikeasta folk-laulajasta 1960-luvun New Yorkissa. Coenit ovat voittaneet Kultaisen palmun kerran (Barton Fink, 1991) ja Joel Coen parhaan ohjauksen peräti kolmesti (Barton Fink;Fargo, 1996; Mies joka ei ollut siellä, 2001).

Elokuussa 80-vuotisjuhliaan viettävä Roman Polanski on aito Cannes-veteraani, joka ei ole kuitenkaan tavoitellut Kultaista palmua kuin kahdesti aiemmin. Sen Polanski myös voitti mestariteoksellaan Pianisti (2002). Nyt ohjaaja osallistuu kilpasarjaan uutukaisellaan Venus in Fur, joka pohjaa samannimiseen Broadway-näytelmään. Mathieu Amalric esittää teatteriohjaajaa, joka haluaa sovittaa Leopold von Sacher-Masochin seksuaalista alistumista käsittelevän pienoisromaanin näytelmäksi. Ohjaaja etsii epätoivoisesti sopivaa naisnäyttelijää, kunnes sellainen tupsahtaa hänen ovelleen Emmanuelle Seignerin muodossa ja kääntää ohjaajan maailman ylösalaisin.

Lahjakas jenkkiohjaaja Alexander Payne (Sideways, The Descendants) tuo Croisettelle uuden elokuvansa Nebraska, jossa Bruce Dernin esittämä ikääntynyt alkoholisti matkustaa läpi maan poikansa kanssa lunastaakseen miljoonan dollarin arvoisen arpajaisvoiton. 

Menneisyyttä pohtii myös juhlittu iranilaisohjaaja Asghar Farhadi, jonka edellinen elokuva Nader ja Simin: ero (2011) voitti Berliinin pääpalkinnon ja parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin. Nyt Farhadi osallistuu Cannesin kilpasarjaan ensi kertaa ohjauksellaan Le Passé (The Past). Bérénice Bejo (The Artist) esittää ranskalaista naista, jonka iranilainen mies (Profeetta-elokuvan Tahar Rahim) jättää vaimonsa ja lapsensa, palaa kotimaahansa ja onnistuu avaamaan henkilökohtaisia ja poliittisia haavoja.

Kilpasarjan kuumimmaksi lipuksi on jo etukäteen veikattu tanskalaisen Nicolas Winding Refnin uutuutta Only God Forgives. Refn voitti Cannesin parhaan ohjauksen kaksi vuotta sitten mestariteoksellaan Drive. Sen pääosassa loistanut Ryan Gosling on huumekauppaa thainyrkkeilyklubin suojissa Bangkokissa pyörittävä Julian, joka joutuu kostamaan veljensä kuoleman rikollispomoäitinsä (Kristin Scott Thomas) painostuksesta. Räjähtävän intensiiviseksi ja väkivaltaiseksi kuvailtu teos saa Suomen ensi-iltansa jo 7. kesäkuuta.

Kesäkuun lopulla Suomen teattereihin saapuu myös Sofia Coppolan uutuus The Bling Ring, joka on valittu Un Certain Regard -sivusarjan avajaiselokuvaksi. Emma Watsonin (se tyttö Harry Potter -elokuvista) tähdittämässä filmissä joukko teinejä murtautuu Hollywood-julkkisten koteihin tarinassa, joka pohjaa kuulemma tositapahtumiin. Totta tai ei, Coppolan elokuva kuulostaa poikkeuksellisen epäkiinnostavalta, minkä vuoksi ei tarvitse ihmetellä miksi se on dumpattu sivusarjaan pääkilpailun sijaan.

Cannesin voittajat julkistetaan päätösseremoniassa sunnuntaina 26. toukokuuta.

Kuva elokuvasta The Bling Ring.

 

Lisää luettavaa