Cannesin turvatoimet kiristetty äärimmilleen kohuelokuvan vuoksi

21.5.2010 16:25

Cannesin kaduilla lähellä festivaalipalatsia partioi useita ylimääräisiä poliisiautoja sekä mellakka-asuisia poliiseja illalla esitettävän elokuvan Hors la loi (Outside the Law) takia. Algerialaiset sukujuuret omaavan Rachid Boucharebin elokuva on ollut myrskynsilmässä Ranskassa jo pitkään ja kohu on vain yltynyt sen jälkeen, kun filmin ilmoitettiin saavan ensi-iltansa Cannesin kilpasarjassa.

Ranskan armeijan ja aseistautuneiden siviilien 1945 suorittamasta algerialaisten joukkomurhasta alkavaa elokuvaa on syytetty jo etukäteen historiallisten faktojen vääristelystä. Itse tarina kertoo kolmesta lain ulkopuolelle ajautuvasta algerialaisveljeksestä, jotka osallistuvat maansa itsenäisyystaisteluun ja sitä kautta terrorismiin kolonialistista ranskalaishallintoa vastaan.

Elokuva on synnyttänyt protesteja Ranskan ylintä valtiovaltaa myöten. Muun muassa puolustusministeri Hubert Falco on todennut Boucharebin käsikirjoituksen sisältävän niin monia ja räikeitä anakronismeja, että sen voisi ampua alas kuka tahansa historioitsija.

Cannesin turvatoimet ovat tiukimmillaan, sillä äärioikeistolainen ryhmä on ilmoittanut nettisivuillaan saapuvansa illalla paikalle protestoimaan ja häiritsemään juhlallisuuksia. Jopa toimittajien piti kulkea aamun lehdistönäytökseen usean eri turvatarkastuksen kautta.

Tuomas Riskala

Lisää luettavaa