Cinema Mondo: Laatuelokuvia valkokankaille jo 20 vuotta

31.3.2010 13:06

Laatuelokuvia maahantuova Cinema Mondo täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yhtiö tuo maahan ensi-iltoja sekä levittää elokuvia myös muualle Pohjoismaihin.

Cinema Mondon hittejä ovat olleet muun muassa Pingviinien matka ja Pan’s Labyrinth. Viime aikojen mittavimpia projekteja on ollut japanilaisen animaatiomestarin Hayao Miyazakin koko tuotannon maahantuonti.

Cinema Mondon 20-vuotisjuhliin saapuu Ranskasta vieraaksi ohjaaja Gaspar Noé, jonka elokuvan Enter the Void Cinema Mondo tuo maahan syyskuussa.

Cinema Mondo on riippumaton maahantuoja, jonka elokuvat on napattu Hollywood-studioiden valtavirran ulkopuolelta. Cinema Mondon Mika Siltalan mukaan myös Hollywood-elokuvia tarvitaan, mutta sen toiminnan ulkopuolelle jää iso osa maailman parhaita elokuvia.

– Siitä lankeaa meille aika luonteva oma kenttä, Siltala toteaa.

Siltala kertoo, että nykyään Cinema Mondo tuo maahan melko tarkkaan 15 ensi-iltaa vuodessa, jolloin elokuvia tulee teattereihin vähän reilu yksi per kuukausi ja maahantuontiin ehditään paneutua.

– Ne räätälöidään ja hoidetaan silkkihansikkain ensi-iltaan. Eräässä vaiheessa oli yli 20 ensi-iltaa vuodessa, jolloin niitä ei pystynyt hoitamaan kunnolla.

Siltalan mukaan Cinema Mondon elokuvat ovat usein erikoisia tapauksia, joiden maahantuonti on kaikkea muuta kuin rutiinia ja liukuhihnatoimintaa. Siltala kertoo myös, että monissa tapauksissa on otettava kaupallisia riskejä.

– Ei tarvitse harrastaa uhkapelejä vapaa-ajalla, Siltala naurahtaa.

Cinema Mondo yhdistetään yrityksen omistamaan elokuvateatteri Kino Engeliin. Siltala kertoo, että Engel on sinänsä pieni osa liiketoimintaa, koska yritys levittää elokuvia moniin medioihin kuten multiplekseihin, dvd:lle ja televisioon. Siltala pitää kuitenkin Engeliä eräänlaisena yrityksen näyteikkunana ja päämajana.

– Kino Engel on hienoin osa meidän toimintaa, koska meidän omat juuret on pariisilaisissa pikkuelokuvateattereissa. Sieltä se elokuvan hohto ja magnetismi on meille löytynyt aikoinaan.

Cinema Mondon tulevaisuudennäkymiä Siltala ei halua lähteä visioimaan.

– Sehän on tämän alan viehätys, että voidaan antaa lausuntoja ja tehdä analyysejä, mutta ikinä ei mitään pysty oikeasti ennustamaan. Tulemme jatkossakin jahtaamaan parhaita elokuvia mitä maailmalla liikkuu ja teemme sen niin hyvin kuin osaamme. Ei tähän muuta reseptiä ole.

Haastattelu: Jussi Huhtala

Kuva elokuvasta Enter the Void
Linkki: Cinema Mondon kotisivut

Lisää luettavaa