David Cronenbergin esikoisromaanissa kuvataan perversioita ja uusimpia kameramalleja

Ohjaajamestari David Cronenberg julkaisi esikoisromaaninsa 71-vuotiaana. Elokuvakäsikirjoituksena alkanut mutta myöhemmin romaanin muodon saanut Syöpäläiset kertoo kahdesta toimittajasta, jotka matkustelevat ympäri maailmaa sensaatiomaisten juttuaiheiden perässä.

Nathania ja Naomia yhdistää paitsi ammatti myös pakkomielteinen kiinnostus viimeisimpään kameratekniikkaan ja Applen tuotteisiin.

Naomilla on käsissään poikkeuksellisen kiinnostava juttuaihe. Kuuluisa ranskalainen filosofi on ilmeisesti surmannut vaimonsa poikkeuksellisen raa’alla tavalla ja sen jälkeen paennut maasta. Nathan taas seuraa unkarilaisen syöpäpotilaan kyseenalaista hoitoprosessia.

Kirjan alkupuolella seurataan Nathania ja Naomia yhdessä ja erikseen. Vähitellen ranskalaisfilosofi astuu kuvaan mukaan. Naomin ja Nathanin tutkimukset kietoutuvat samalla yhteen. Kaiken takaa alkaa paljastua maailmanlaajuinen salaliitto, jossa Pohjois-Korea, Cannesin elokuvajuhlat, 3D-tulostaminen, älylaitteet ja kannibalismi liittyvät kummallisella tavalla toisiinsa.

Romaanin alkuperäinen nimi Consumed viittaa kuluttamiseen mutta samalla myös ihmissyöntiin. Suomalainen nimi Syöpäläiset on myös osuva, sillä syövän lisäksi sekin tuo mieleen kannibalismin.
david
Cronenbergin elokuvia sanotaan body horroriksi, ja romaani kuuluu selvästi samaan lajityyppiin. Mukana on kammottavia sairauksia sekä ihmisruumiin muutoksia ja amputaatioita. Cronenberg kuvaa pieniäkin yksityiskohtia kliinisen tarkasti, oli sitten kyseessä kameroiden tekniset ominaisuudet tai perverssit seksikohtaukset.

Loppupuolella tarina saa sen verran rankkoja piirteitä, ettei sitä voi suositella heikkohermoisille. Jos taas Cronenbergin elokuvien omintakeinen ja kieroutunut maailma kiinnostaa, Syöpäläiset ei varmasti petä.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

David Cronenberg. Syöpäläiset. Consumed. Suomentanut Ilkka Salmenpohja. Kustantaja Like.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Vastaamalla näet muiden vastaukset.