DocPoint palkitsee Pekka Lehdon

28.12.2010 22:52

Kymmenettä juhlavuottaan tammikuussa viettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali palkitsee ohjaaja Pekka Lehdon Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnolla. Lehdon tuotannosta nähdään festivaalilla kattava retrospektiivi, mukaan lukien ensi-iltansa saava Jaettu kaupunki.Palkinto luovutetaan Lehdolle keskiviikkona 26.1.2011 elokuvan ensi-illan yhteydessä.

Pekka Lehto on pitkän uransa aikana ollut mukana tekemässä yli kolmeakymmentä elokuvaa.Hänen elokuvauransa alkoi 1960-luvulla äänittäjäapulaisena, näyttelijänä ja leikkausassistenttina. Ensimmäisen pitkän elokuvansa Ikäluokka (1976) hän ohjasi yhdessä Pirjo Honkasalon kanssa. Lehdon elokuvia on ollut ehdolla Cannesin Kultaisen palmun ja Venetsian elokuvafestivaalin Kultaisen leijonan palkinnon saajaksi.

Pekka Lehto on yksi suomalaisen dokumenttielokuvan omaleimaisimmista tekijöistä. Hän yhdistää elokuvissaan ennakkoluulottomasti fiktion ja dokumenttielokuvan kerrontakeinoja, ja monet Lehdon elokuvien päähenkilöistä ovat olleet kiisteltyjä julkisuuden henkilöitä. Vuonna 1990 valmistunut Yksinteoin on Jussi Parviaisen monologi erostaan ja menneisyydestään. Temppeli (1991) puolestaan on henkilökuva myyttisestä Ior Bockista ja kalevalaisen taruston alkuperästä. Viime vuonna DocPointissa esitetty Epäilyksen varjossa (2009) kuvaa Alpo Rusiin kohdistunutta Stasitutkintaa. Myös Andy McCoy (The Real McCoy, 1998) ja Aira Samulin (Tango kabaree, 2001)
ovat saaneet omat elokuvansa.

Lehdon uusin elokuva Jaettu kaupunki (2010) kertoo ohjaajan kotikaupungista Valkeakoskesta, joka kamppailee rakennemuutoksen kourissa. 20 000 asukkaan kaupungissa tehtaat ovat vähentäneet 5 000 työntekijää ja kaupungin ylpeys, jalkapallojoukkue FC Haka, on vajonnut taloudelliseen ahdinkoon. Pelastajaksi ilmoittautuu entinen ”valkilainen” Sedu Koskinen, joka sijoittaa joukkueeseen henkilökohtaisia varojaan yli miljoona euroa.

Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon saamisen kriteereinä ovat merkittävä, suomalaista luovaa dokumenttielokuvaa kehittänyt elokuvatyö sekä pitkään laadukkaana jatkunut ura dokumenttielokuvaohjaajana. Palkintoa on jaettu DocPointin perustamisvuodesta 2002 alkaen, ja se on aiemmin myönnetty mm. Markku Lehmuskalliolle (2002), Lasse Naukkariselle (2003), Pirjo Honkasalolle (2004), Peter von Baghille (2005) ja Kiti Luostariselle (2010).

Lisää luettavaa