Dvd-arvio: Tätä tuoretta Oscar-voittajaa ei tuotu Suomen teattereihin – Elämäkerta ja rikostarina lyövät kättä onnistuneesti

Kaksi vahvaa roolisuoritusta, joista toinen palkittiin Oscarilla.

2.7.2021 11:20

Judas and the Black Messiah voitti Oscar-gaalassa kaksi palkintoa. Get Outista tuttu Daniel Kaluuya voitti karismaa uhkuvasta suoristuksestaan parhaan miessivuosan pystin. Lisäksi H.E.R:n esittämä Fight for You palkittiin parhaana lauluna.

Itse asiassa Kaluuyan rooli on elokuvan toinen pääosa, mutta joskus Oscar-kisassa keskeisten roolien esittäjiä asetetaan ehdolle sivuosakategoriassa, jotta voittoon olisi paremmat mahdollisuudet. Organisaation säännöt sallivat sen, ja tässä tapauksessa taktikointi kannatti.

1960-luvun lopulle sijoittuvan elokuvan musta messias on Kaluuyan esittämä Fred Hampton, Mustat Pantterit -järjestön ihmisoikeustaistelija.

Tarinan Juudas taas on pikkurikollinen nimeltä William O’Neal (toisen vahvan roolin tekevä LaKeith Stanfield), jonka FBI lähetti tarkkailemaan järjestön toimintaa soluttautujana. 

Aiemmin suurelle yleisölle tuntemattoman Shaka Kingin ohjaustyö on vaikuttava ja autenttisen tuntuinen elokuva. Poliittinen elämäkerta ja rikoselokuvan juonikuvio yhdistyvät onnistuneesti.  On uskomatonta, että keskeiset tapahtumat perustuvat historiallisiin faktoihin.

Suomessa Judas and the Black Messiah ei saanut teatterilevitystä, mutta se on ollut saatavana premium-vuokravideona. Tallennemuodossa se on meillä saatavana vain dvd:nä. Ehkä aihepiiri ei kiinnosta suomalaisia riittävästi.

Dvd:n lisänä on lyhyt mutta kiinnostava taustakooste Fred Hampton for the People, jossa käydään läpi Hamptonin perintöä ja merkitystä jälkipolville.

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★

Lisää luettavaa