Paparazzit jahtaavat Nälkäpeli-tähteä: ”Silloin on vaikea löytää syitä, miksi suostuin näihin elokuviin”

18.11.2013 16:26

Menestyselokuva Nälkäpelin odotetussa jatko-osassa Vihan liekeissä kapinaan nousevat kansalaiset tuovat lisäjännitettä kamppailuun elämästä ja kuolemasta. Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson ja ohjaaja Francis Lawrence kertovat Vihan liekkien kuvaamisen iloista ja haasteista.

Teksti Johanna Juntunen, Los Angeles Kuvat

Kirjailija Suzanne Collinsin menestystrilogiaan perustuvat Nälkäpeli-seikkailut ovat edenneet toiseen elokuvaan, jossa Katniss ja Peeta lähtevät voittajien kiertueelle Panemissa. Kuvitteellisessa valtakunnassa kytevät kuitenkin vihan liekit, joiden leimahtamisesta presidentti Snow (Donald Sutherland) syyttää Katnissia. Vaatimaton sankari joutuu pian uuteen taisteluun elämästä ja kuolemasta, kun edellisten voittajien on osallistuttava 75. Nälkäpeliin.

Vihan liekkeihin astuvat uusina kasvoina Panemin 4. Vyöhykettä edustava Finnick (Sam Claflin) ja todellinen villi kortti, 7. Vyöhykkeen Johanna (Jena Malone). Malone (Sucker Punch) oli niin raivoisa koe-esiintymisessä, että hän säikäytti sarjan uudeksi ohjaajaksi valitun Francis Lawrencen (ei sukua Jenniferille). Kyse oli positiivisesta säikähdyksestä, sillä Malone sai välittömästi roolin.

Kun Jennifer Lawrence sitoutui päähenkilö Katnissiksi neljään Nälkäpeli-elokuvaan, hän tiesi, että ne tulisivat mullistamaan hänen elämänsä – eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Paparazzit ovat tulleet näyttelijälle jo turhankin tutuiksi.

– Kun olen kymmenen tuntemattoman, taloni ulkopuolella vaanivan miehen jahtaama, on vaikeaa löytää positiivisia syitä sille, miksi suostuin näihin elokuviin. Oletin, että tulisin katumaan päätöstäni jossain näillä paikkeilla, mutta niin ei ole tapahtunut. Se oli suurin pelkoni, mutta edes pahimmissa tilanteissa en ole tullut katumapäälle. Olen hyvin huojentunut, sillä suuren, loppuelämään vaikuttavan päätöksen katuminen olisi yksi pahimmista tunteista, Lawrence sanoo Casa del Mar -hotellissa Santa Monikassa.

Katnissin elämä 12. vyöhykkeellä on myös aivan uutta ja erilaista Vihan liekeissä, jossa kaikki on suurempaa toimintakohtauksista lavasteisiin.

– Hän asuu nyt yltäkylläisyydessä suuressa talossa Voittajien Kylässä, mutta kärsii trauman jälkeisestä stressistä. Katniss tuntee itsensä hyödyttömäksi, kun kaikki tulee pöytään valmiina, eikä hänen tarvitse edes metsästää. Hänellä oli myös vahva yhteenkuuluvuudentunne Galen [Liam Hemsworth] kanssa, mutta Peetasta on tullut merkittävä osa Katnissin elämää Nälkäpelin jälkeen. Peeta ymmärtää asioita yhteisen kokemuksen takia, josta Gale on ulkona. Niinpä Katniss yrittää sopeutua uuteen tilanteeseen, kunnes hänet kutsutaan takaisin taistelutantereelle.

Elokuvassa tulevat esille sodan jättämien psyykkisten traumojen vaikutukset ihmiseen. Näitä kokemuksia haluttiin käsitellä mahdollisimman aidolla tavalla, joten Katniss tuntee olevansa kuin sodasta kotiin palaava sotilas.

– Kaikista rankin kohtaus oli Katnissin painajaisuni, jonka kuvaamista pelkäsin eniten etukäteen. Saavuin sen takia kuvauksiin etuajassa. Olin niin hermona, Lawrence myöntää.

Lawrencen ja Katnissin elämät tuntuvat heijastelevan toisiaan. Rankkojen, välillä taistelulta tuntuvien kuvausten vastapainoksi Lawrence joutui julkisuuspyöritykseen sekä Nälkäpelin että Unelmien pelikirjan takia. Nuori näyttelijä kahmi jälkimmäisestä elokuvasta kaikki mahdolliset palkinnot, Oscar mukaan lukien. Kaksi päivää Oscar-voiton jälkeen Lawrence vaihtoi iltapuvun ja salamavalot mutaan, Havaijin viidakkoon ja takaa-ajokohtauksiin – eli Vihan liekkien kuvauksiin.

– Ilmaannuin Vihan liekkien kuvauspaikalle ja kerroin, että asiat tullaan hoitamaan nyt aivan eri tavalla kuin ennen, hyvin eri tavalla, nauraa Lawrence.

Todellisuudessa mikään ei muuttunut. Lawrence myöntää viihtyvänsä paremmin viidakossa kuin Hollywoodin loistossa.

– Olin huojentunut, kun pääsin takaisin töihin, eikä minun tarvinnut ajatella mitään muuta. Koko palkintoseremoniakausi oli hyvin väsyttävä, enkä totu siihen koskaan. Yritin mennä Oscar-gaalan jälkeen yksiin juhliin, mutta siellä oli niin tylsää, että lähdimme kaverini kanssa heti pois. Menimme kotiin ja tilasimme pizzat.

Oscar-voittaja ei pelkää olla oma itsensä. Lawrence myöntää kasvatuksella olevan osansa, vaikka vitsaileekin sen kustannuksella.

– En halua antaa vanhemmilleni kaikkea kunniaa, vaikka minulla on mahtava perhe. Tämä on kuitenkin vain kuin mikä tahansa työ, joten minulla ei ole mitään syytä käyttäytyä eri tavalla.

Inhoan teeskentelyä ja hännystelemistä. Jos olen kotona ja pyydän kaveriani tyhjentämään astiat pesukoneesta, hän käskee minua painumaan hevon kuuseen. Suosin rehellisyyttä kaikissa tilanteissa. Tosin on mahdollista, että alan jossain vaiheessa käyttäytyä kuin diiva, joten en lupaa mitään, Lawrence varoittaa.

Nälkäpeli – Vihan liekit tulee ensi-iltaan 20.11. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 11/2013.

Lisää luettavaa