Eikö Netflixistä löydy enää katsottavaa? Tässä valikoima viiden tähden huippuleffoja

11.4.2016 07:30

Jos käyttää Netflixiä paljon, niin voi välillä tuntua, että kaikki kiinnostava on jo nähty. Mutta entäpä jos katsoisikin sellaisia elokuvia, jotka itse asiassa ansaitsevatkin uusintakatselun? Seuraavassa kooste Suomen Netflixistä löytyvistä viiden tähden huippuelokuvista, jotka esittelemme maineikkaiden ohjaajien kautta.

Woody Allen
Annie Hall (1977) oli Woody Allenin lopullinen läpimurto elokuvantekijänä. Sitä ennen Allenin elokuvat koostuivat lähinnä vitseistä ja tilannekomiikasta. Annie Hall oli selvästi kypsempi työ, ja se nosti Allenin arvostuksessa mestariluokkaan. Netflixissä on myös pari Allenin uudempaa elokuvaa: fantasia-aineksia sisältävä Midnight in Paris (2011) ja Cate Blanchettille naispääosa-Oscarin tuonut Blue Jasmine (2013).
annie-hall
Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola on yksi nimekkäimpiä amerikkalaisohjaajia, mutta hänen elokuviaan on Netflixissä vähän. Onneksi ne parhaimmat ovat saatavilla, eli Kummisetä-mafiaeepoksen kaksi ensimmäistä osaa (1972 ja 1974), jotka kestävät lukuisia katselukertoja. Trilogian päätösosa puuttuu, mutta sillä ei ole niin väliä. Kahden Kummisetä-elokuvan lisäksi striimipalvelussa on Coppolan elokuvista vain Robin Williamsin kanssa tehty draamakomedia Jack (1996), joka ei kuulu hänen parhaimmistoonsa.

William Friedkin
Pimeyden prinssiksi 1970-luvulla nimetty William Friedkin (s. 1935) kuuluu Hollywood-ohjaajien mestariluokkaan, vaikka hänen pitkä uransa onkin ollut epätasainen. Netflixissä on tällä hetkellä kaksi elokuvaa, jotka kuuluvat hänen ehdottomaan parhaimmistoonsa: ohjaus-Oscarin tuonut poliisielokuvien klassikko Kovaotteiset miehet (1971) sekä kaikkien aikojen kauhuelokuva Manaaja (1973). Kolmas striimipalvelusta löytyvä Friedkinin elokuva ei sekään ole hassumpi: vuoden 2003 jännityselokuva Saalistaja, jonka pääosissa näyttelevät Tommy Lee Jones ja Benicio Del Toro.

Stanley Kubrick
Täydellisyyden tavoittelija Stanley Kubrick teki harvakseltaan elokuvia, ja uran edetessä elokuvien tuotantoon meni enemmän ja enemmän aikaa. Kubrickin tuotannosta on Netflixissä katsottavana neljä hienoa ja täysin erilaista elokuvaa: hulvaton poliittinen satiiri Tohtori Outolempi (1964), valtavan kohun herättänyt dystopia Kellopeliappelsiini (1971), Stephen Kingin kauhutarinaan perustuva Hohto (1980) sekä helvetillinen Vietmanin sodan kuvaus Full Metal Jacket (1987).

Tohtori Outolempi (1)David Lean
David Lean tunnetaan eeppisistä suurelokuvistaan, ja Netflixissä niistä löytyy kaksi parasta. Kwai-joen silta (1957) on yksi kaikkien aikojen sotaelokuvia. Sodan mielettömyys kiteytyy vangitun brittieverstin (loistava Alec Guinness) ja vankileiriä johtavan japanilaisupseerin (Sessue Hayakawa) sillanrakennusprojektissa. Heidän välissään on jenkkisotilas Shears (William Holden). Toinen striimipalvelusta löytyvä elokuva Arabian Lawrence (1962) on arabikapinaan osallistuvan brittiupseerin (Peter O’Toole) uskomaton tarina. Visuaaliset ratkaisut, kuten siirtymä tulitikun puhalluksesta erämaan auringonlaskuun, kuuluvat elokuvahistorian vaikuttavimpiin hetkiin.

Christopher Nolan
Oliko Batman v Superman: Dawn of Justice mielestäsi huono? Mitäpä jos katsoisit pari todella hyvää Batman-elokuvaa uudestaan. Netflixistä löytyy Christopher Nolanin Yön ritari -trilogian kaksi ensimmäistä elokuvaa: Batman Begins (2005) ja Yön ritari (2008). Ja jos muutkin Nolanin elokuvat kiinnostavat, niin valikoimaan kuuluvat myös Memento (2002) The Prestige (2006) ja Interstellar (2014).

Martin Scorsese
Vielä elossa olevista ja aktiivisesti työskentelevistä nykyohjaajista Martin Scorsese on ehkä se kaikkein legendaarisin. Netflixissä on useita Martin Scorsesen töitä, joista Taksikuski (1976) ja Mafiaveljet (1990) on se arvostetuin kaksikko. Striimipalvelusta löytyy myös tuoreempia mutta yhtä lailla hyviä Scorsese-teoksia kuten Lentäjä (2004), The Departed (2006) ja Shutter Island (2010).mafiaveljet

Quentin Tarantino
Quentin Tarantinon elokuvia voi katsoa aina uudestaan ja uudestaan. Jos Tarantinon tunnetuin elokuva Pulp Fiction (1994) on liian monta kertaa nähty, niin sen lisäksi tarjolla on myös Jackie Brown (1997) ja Kill Bill 1 & 2 (2003–2004). Niiden lisäksi striimipalvelusta löytyy myös Tarantinon käsikirjoittama ja Robert Rodriguezin ohjaama Hämärästä aamunkoittoon, jossa Tarantino näyttelee yhdessä George Clooneyn kanssa.

Nämä elokuvat olivat katsottavissa Suomen Netflixissä maaliskuussa 2016. Muutokset mahdollisia.

(Episodi/JH)

 

Lisää luettavaa