Elokuva-akatemia haastoi perikunnan oikeuteen: rahat ja Oscar-pysti, kiitos

Oscar-palkinnot jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia on haastanut lavastaja Joseph C. Wrightin perikunnan oikeuteen Oscar-patsaan huutokauppaamisen vuoksi.

Wright voitti kyseisen Oscar-patsaan vuonna 1942 parhaasta lavastuksesta värielokuvassa. Elokuva oli Kaunis Sally, jonka pääosassa nähtiin Rita Hayworth. Perikunta myi patsaan kesäkuussa järjestetyssä huutokaupassa tuntemattomana pysyneille ostajille 79 200 dollarin hinnalla, mikä rikkoo elokuva-akatemian sääntöjä.

Sääntöjen mukaan patsasta ei saa myydä eteenpäin. Mikäli voittaja haluaa päästä patsaasta eroon, hänen pitää akatemian sääntöjen mukaan tarjota sitä ensin palautettavaksi akatemialle nimellisen kymmenen dollarin hintaan.

Elokuva-akatemia katsoo, että sen säännöt sitovat Wrightia, joka oli akatemian jäsen vuosina 1933-1983. Sääntöjen mukaan Oscarin voi saada perinnöksi, mutta tuolloin samat säännöt koskevat myös palkinnon silloista haltijaa.

Akatemia hakee oikeusteitse kymmenien tuhansien korvauksia ja myytyä Oscar-patsasta, josta se aikoo joka tapauksessa maksaa säännöissä luvatun kymmenen dollarin hinnan.

Akatemia oli aiemmin varoittanut huutokaupan järjestänyttä Briarbrook Auctionsia sääntörikkomuksesta, mutta järjestäjä ei ryhtynyt toimiin myynnin estämiseksi. Haasteen mukaan Briarbrookin edustajat kuitenkin löivät luurin korvaan ja välttelivät akatemian edustajien puheluita. Tästä syystä Briarbrook on nimetty haasteessa yhdeksi vastaajista, koska he akatemian mukaan olivat tietoisia myyntiin liittyvästä sääntörikkomuksesta.

Kaikkiaan Joseph C. Wright voitti urallaan kaksi Oscaria, joista toinen tuli elokuvasta Yli kaiken ymmärryksen (1942). Molemmat pystit hän sai vuoden 1942 gaalassa, jolloin lavastuksen palkinto oli vielä jaettu kahteen osaan mustavalkoisten ja värillisten elokuvien välillä.

Lähde: The Wrap

(Episodi/JA)

Aiheeseen liittyvät jutut