Elokuvajulisteet tarkastelussa – osa 1

Episodin toimitus otti tarkasteluun tulevien elokuvien julisteita. Päätoimittaja Jouni Vikman, toimituspäällikkö Jussi Huhtala sekä Episodin ulkoasusta vastaava Art Director Jesse Huusari istuivat alas arvioimaan miten uutuusleffoja markkinoidaan.

Ensimmäisenä syynissä oli 27. tammikuuta ensi-iltaan tuleva Rautarouva.

Klikkaa kuva isommaksi

Vikman: Tämähän on mannaa kaikille elokuvafaneille, joiden mielestä Margaret Thatcher on seksikäs. Iskulauseena ”Tarina poikkeuksellisesta naisesta”. Onko kyseessä kertomus transvestiitistä? Leffa oli parempi.
Huusari: Tämä saa rautarouvan näyttämään avuttomalta ja heikolta. Typografiassakaan ei ole kehumista. Elokuvan nimen kirjainvälistykset näyttävät olevan aivan pielessä. Lisäksi iskulauseen tekstin rajat näkyvät oudosti. Nopeasti tehdyn ja valjun näköinen eikä houkuttele katsomaan elokuvaa.
Huhtala: Minusta tämä on tyylikäs ja sopii aihepiiriin. Kuin muistelmakirjan kansi tai vaalijuliste. Tosin Streepin pysähtyneestä ilmeestä tulee mieleen täytetty eläin.

Rautarouva-juliste
Vikman ★★★
Huhtala ★★★
Huusari ★★

Rautarouvan kanssa samana päivänä ensi-iltaan tulee Katja Gauriloffin dokumentti Säilöttyjä unelmia.

Klikkaa kuva isommaksi

Huhtala: Leffa on purkissa. Liukuhihnatyötä.
Vikman: Minä tykkään ideasta. Juliste on elokuvamainen. Tulee mieleen että kyseessä on dokumentti.
Huusari: Kuvista tulee sekin mieleen, että siinä on elämää mukana. Inhimillisen näköinen juliste.
Huhtala: Siinä mielessä onnistunut, että ihmisten tarinathan ovat osa elokuvaa. Ja söpö possukin pääsi kuvaan. Eläimethän myy mainoksissa.
Vikman: Possunkin unelmat siellä, voi ei!
Huusari: Ongelma on se, että on haluttu tehdä kolmiulotteista fiilistä muttei tehty kunnolla tuota tölkin muotoa. Lopputulos näyttää siltä, että tölkin kuvan päälle on wordillä tehty tekstit. Netti olisi pullollaan tutoriaaleja, joissa opetetaan miten tehdään pullon tai tölkin etiketti perspektiiviin.
Vikman: Toimii nopeasti vilkaistuna muttei kestä lähempää tarkastelua. Tästä kuitenkin välittyy fiilis, ja idea on kiva.

Säilöttyjä unelmia -juliste
Vikman ★★★
Huhtala ★★
Huusari ★★★

Toinen kotimainen elokuva, JP Siilin ohjaama Härmä tulee ensi-iltaan 17.2.

Klikkaa kuva isommaksi

Vikman: Näyttää jenkkiläiseltä toimintaleffalta. Räjähdyksiä taustalla. Likainen puolitusina, paitsi että miehiä on seitsemän. Onko oikeanpuolimmaisena JP Siili?
Huhtala: On se ihan samannäköinen. Farkut jalassa kun muilla 1800-luvun pohjalaisasut. Mutta juliste on aika tehokas, ja tosiaan otettu mallia Hollywoodista.
Huusari: Leppilammen ja Tilkasen silmänmunat on photoshopattu luonnottomiksi. Oikeassa valokuvassa silmämuna on harmahtavampi.
Vikman: Kokonaisuutena tässä on dynamiikkaa ja jännitettä, nainen äijien välissä. Vain alareunan likainen tusina ei toimi.
Huusari: Olisi toiminut myös ilman väkisin lisättyä tulipaloa.
Vikman: Logon väritys viittaa ruosteeseen.
Huhtala: Kauhavan rauta ei ruostu!
Vikman: IRONinen fontti.
Huusari: IRONinen kommentti minultakin: plussaa mainostajalle mauttomasta sponsorilogosta. Valkoiset logoboksit toimivat aina kuvan päällä.
Huusari: Typografia outo tekstissä ”JP Siili -elokuva”. Kirjainvälistys on niin tiukka, että nimestä ei saa mitään selvää.
Huhtala: Ja samalla järjettömän pitkät sananvälit. Enkä tykkää tavasta kirjoittaa ”JP Siili -elokuva”. Se on suoraan napattu vastaavasta englanninkielisestä ilmauksesta ”A James Cameron Film”. Suomeksi se minusta pitäisi olla ”JP Siilin elokuva”. Jos kirjoittaa ”JP Siili -elokuva” niin sehän tarkoittaa suomeksi, että elokuva kertoo JP Siilistä.
Huusari: Silti kokonaisuutena laadukas toteutus.

Härmä-juliste
Vikman ★★★
Huhtala ★★★
Huusari: ★★★

Oscar-suosikki The Artist tulee teattereihin 24. helmikuuta.

Klikkaa kuva isommaksi

Vikman: Tyylikäs ja kaunis. Klassinen mutta moderni. Tulee mieleen samanlainen fiilis kuin elokuvassa.
Huusari: Loistavaa tehostevärin käyttöä. Tasan yksi punainen kohta, eikä sekään ole leffan nimi vaan johdattelee siihen. Asettelultaan ja typografialtaan sekä värimaailmaltaan lähes täydellisesti onnistunut elokuvajuliste. En oikein tiedä mitä puuttuu, mutta ei silti ihan viisi tähteä.
Huhtala: Minusta tästä ei nimenomaan puutu mitään. Yksinkertaisuudessaan täydellinen. Kuin taideteos, huokuu eleganssia ja tyylitajua.

The Artist -juliste
Vikman ★★★★
Huhtala ★★★★★
Huusari ★★★★

Lue tästä osa 2.