Elokuvien heitteille jätetyt miehet – ”Näitä kolmea hahmoa naiset kohtelivat kaltoin”

Esittelemme kolme tunnettua elokuvaa, jonka pääosassa on heitteille jätetty mies.

24.1.2023 10:00

”Taas kävi naisten kanssa kalpaten. Ei muuta kuin rööki huuleen ja juominen suruun voi alkaa”.

Tämä on ollut tuttu näky elokuvissa jo ainakin 100 vuoden ajan.

Surun murtamasta mieshahmosta, joka on menettänyt elämänhalunsa, on tehty useassa elokuvassa jopa taidetta.

Tässä kolme tunnettua elokuvaa, jonka pääosassa on heitteille jätetty mies.

1. Casablanca 1942 (Humphrey Bogart)

”Muista, että tämä ase osoittaa kohti sydäntäsi” -Se on vähiten haavoittuva paikkani.

Bogartin esittämä Rick Blaine rakastuu toisen maailmansodan Pariisissa Ingrid Bergmanin esittämään Ilsa Lundiin, joka uskoo aviomiehensä kuolleen taistelussa. Lund saa tietää, että aviomies on elossa ja jättää Blainen vailla minkäänlaista selitystä. Noin vuosi myöhemmin Blaine kohtaa Lundin uudelleen Marokon Casablancassa. Natsit vainoavat Lundin aviomiestä ja katkera ex-rakastettu on avioparin ainoa toivo.

Rick Blaine on kaikkien kyynisten ja alkoholisoituneiden antisankarien prototyyppi. Kylmänviileitä roolisanoja ampuva Bogart on kuin syntynyt tupakka suussa, sälekaihtimen varjojen vilistessä pitkin poskia.

2. VertigoPunainen kyynel 1958 (James Stewart)

”Muistutan sinua naisesta, johon olit rakastunut tulisesti. Hän hylkäsi sinut toisen miehen takia ja olet kärsinyt siitä lähtien?” -Osuit aika lähelle.

Entinen poliisi John ”Scottie” Ferguson (Stewart) palkataan seuraamaan riivattua naista, johon hän rakastuu. Nainen on kuitenkin menneisyytensä vanki ja tekee itsemurhan.

James Stewartin hahmo ei ole kyyninen, vaan avulias, optimistinen ja poikamaisen humoristinen. Sydänsurujen seurauksena Ferguson kuitenkin romahtaa, joutuu sairaalaan ja alkaa vaeltamaan epätoivoisena pitkin katuja.

Vertigon voit katsoa esimerkiksi täältä.

3. Tahraton mieli 2004 (Jim Carrey)

”Tapaisinpa jonkun uuden. Mahdollisuuteni taitavat olla menneet, koska en kykene katsomaan silmiin yhtäkään naista, jota en tunne”.

Carreyn esittämä Joel Barish rakastuu Clementine Kruczynskiin (Kate Winslet). Pariskunnan sukset menevät kuitenkin ristiin ja Clementine päättää eron päätteeksi pyyhkiä kaikki muistot parisuhteesta lääketieteellisellä menetelmällä. Surun murtama Barish saa tietää asiasta ja tekee saman operaation kostoksi.

Elokuvan mieskuva on hyvin 2000-lukulainen. Carreyn hahmo ei polta tupakkaa, läpsi naista poskelle tai pelasta häntä hukkumiselta. Sen sijaan elokuvassa mökötetään ja puidaan urbaanin elämän asioita, kuten ”etsin vain omaa mielenrauhaani, joten onkohan seurustelu hyvä idea?”.

Elokuva saatavilla esimerkiksi Elisa viihteellä.

Lisää luettavaa