Episodin Oscar-veikkaukset osuivat oikeaan

Elokuvalehti Episodi teki omat perinteiset Oscar-veikkauksensa jo vuodenvaihteessa ennen kuin ehdokkaat oli julkaistu. Kun viralliset Oscar-ehdokkaat 15. helmikuuta ilmoitettiin, osoittautui Episodin ehdokasasettelu osuneen oikeaan peräti 79-prosenttisesti. Ei hassumpaa, ja mikä tärkeintä, jokainen Episodin voittajaksi veikkaama nimike tai tekijä oli myös Yhdysvaltojen elokuva-akatemian ehdokkaiden joukossa.

 

American_Sniper_1

Koska etukäteen ei ollut tiedossa kuinka monta nimikettä Oscar-akatemia nomineeraisi parhaan elokuvan kategoriaan, listasimme sääntöjen salliman maksimin, kymmenen nimikettä. Kun kahdeksan virallista ehdokasta julkistettiin, oli niiden joukossa seitsemän Episodin veikkausta. Pois jäivät Episodinkin bubbling under -kastiin niputtamat elokuvat Gone Girl, Nightcrawler ja Foxcatcher. Episodin listan ulkopuolelta ehdokkaaksi noussut Clint Eastwoodin American Sniper oli hienoinen yllätys, sillä Episodin arvioiden mukaan sitä todennäköisempi musta hevonen olisi ollut Angelina Jolien Murtumaton.

la_ca_1021_selma

Ohjaajista Episodi ja virallinen ehdokasasettelija olivat yhtä mieltä Wes Andersonista (The Grand Budapest Hotel), Alejandro González Iñárritusta (Birdman) ja Richard Linklaterista (Boyhood). Siinä missä Episodi olisi nostanut ehdokkaiksi myös Damien Chazellen (Whiplash) ja Ava DuVernayn (Selma), Oscar-akatemia päätyi Morten Tyldumiin (The Imitation Gamen) ja Bennett Milleriin (Foxcatcher). Tyldum oli Episodinkin listoilla, mutta jäi ensimmäisenä ulos lopullisesta kärkiviisikosta.

K72A6112.CR2

Miespääosien suhteen Episodi veikkasi oikein Benedict Cumberbatchin (The Imitation Game), Michael Keatonin (Birdman) ja Eddie Redmaynen (Kaiken teoria). Jake Gyllenhaalin (Nightcrawler) ja David Oyelowon (Selma) sijaan Akatemia nosti omille listoilleen Steve Carellin (Foxcatcher) ja Bradley Cooperin (American Sniper). Toimituksen mielestä etenkin Gyllenhaalin rannalle jättäminen on lähes oikeusmurha.

Kaksi päivää yksi yö

Ohjaaja- ja miespääosakategorioiden vain keskinkertaisen osumatarkkuuden jälkeen Episodin veikkaukset alkoivat taas vetää. Naispääosissa virallisista ehdokkaista myös Episodin listalta löytyivät Felicity Jones (Kaiken teoria), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Gone Girl) ja Reese Witherspoon (Wild – Villi vaellus). Vain Jennifer Aniston (Cake) oli saanut antaa tilaa hienoiselle yllättäjälle, Marion Cotillardille (Kaksi päivää, yksi yö).

FOX_5059.psd

Miessivuosissa osumatarkkuus oli täydellinen: veikkaamamme Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher) ja J.K. Simmons (Whiplash) ovat myös viralliset ehdokkaat. Naissivuosissa ennustimme oikein neljä viidestä: Patricia Arquette (Boyhood), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman) ja Meryl Streep (Into the Woods). Episodin veikkaama Jessica Chastain (A Most Violent Year) sai virallisella Oscar-listalla antaa tilaa Laura Dernille (Wild – Villi vaellus).

ida

Seitsemäs Episodin ennakoima kategoria koski parasta vieraskielistä elokuvaa. Veikkasimme oikein, että lopulliselle lyhyelle listalle pääsisivät Puolan Ida, Venäjän Leviathan, Viron Tangerines ja Mauritanian Timbuktu. Mutta siinä missä Episodi luotti Ruotsin Turistiin, Akatemia suosi Argentiinan brutaalia komediaa Wild Tales.

Episodin veikkaukset ja perustelut voi lukea vuoden 2015 ensimmäisestä numerosta. Sunnuntain 22.2. ja maanantain 23.2. välisenä yönä selviää kuinka hyvin Episodi onnistui voittajaveikkauksessaan Boyhood / Richard Linklater / Michael Keaton / Julianne Moore / J.K. Simmons / Patricia Arquette / Ida.

(EPISODI/Jouni Vikman)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut