Viidakon uusi valtias – Erikoishaastattelussa Dwayne Johnson

Jenkkifutisuran ja showpainin kautta näyttelijäksi ponnistanut Dwayne ”The Rock” Johnson on ahkeronut elokuvia liukuhihnalta yli 15 vuoden ajan. Toukokuun toisena päivänä 48 vuotta täyttävän näyttelijän tahti vain kiihtyy iän myötä. Kokonaisvaltainen viihdyttäjä kertoi Episodille menestysurastaan ja lähitulevaisuuden haasteista.

30.4.2020 09:00

Amazonin viidakkoon sijoittuva Jungle Cruise (ohjaus Jaume Collet-Serra) on yksi Dwayne Johnsonin monista tulevista elokuvista. Sen ensi-ilta siirtyi ensin koronaviruksen takia keväästä heinäkuulle ja sitten ensi vuoteen.

Se perustuu Disneylandin huvipuiston ajeluun, jossa kävijät matkustavat jokilaivalla läpi viidakon, kohtaavat vaarallisia eläimiä ja yliluonnollisia voimia.

Jungle Cruise (2021)

Emily Blunt (Hiljainen paikka) näyttelee tohtori Lily Houghtonia, joka matkustaa Lontoosta Amazonin viidakkoseudulle etsimään puuta, joka mullistaisi lääketieteen. Hän turvautuu epämääräisen Frankin (Johnson) opaspalveluihin ja tämän La Quila -paattiin, jolla he matkaavat pitkin jokea.

– Olen hyvin rehellinen ja suorapuheinen lähestymistavastani elokuvien tekemiseen. Tavoitteeni on aina ollut saada katsojat nauramaan ja varmistamaan, että he saavat rahoilleen vastinetta. Haluan, että yleisö tuntee viihtyneensä, kun se poistuu elokuvateatterista. Nautin itsekin monenlaisten elokuvien tekemisestä. Vaikka emme pelasta maailmaa, näyttelijöillä on uskomattoman hieno työ, Johnson totesi Episodille muutama vuosi sitten.

Fast & Furious 8 (2017)

Johnson (Fast & Furious 5–8, Baywatch) on realisti, joka osaa nauraa itselleen. Hän on tyytyväinen paikkaansa Hollywoodin viihdemyllyssä. Häntä naurattavat näyttelijöiden tekotaiteelliset analyysit rooleistaan ja itsensä ottaminen liian vakavasti.

– En jaksa kuunnella, kun näyttelijät alkavat selittää hahmonsa motivaatiota tietyissä kohtauksissa. ”Motivaationi oli mennä vessaan, sillä rakkoni oli halkeamaisillaan”. Ihanko totta? Kertokaa jotain viihdyttävämpää, hän virnistää puolivakavissaan.

Viihdettä on taatusti luvassa Black Adam -supersankarielokuvassa. Esituotantovaiheessa oleva DC Comicsin toimintaseikkailu perustuu Shazam-sarjakuvien antisankariin. Muinaiseen Egyptiin sijoittuvan elokuvan kuvausten on määrä alkaa tänä kesänä. Yhdysvaltain ensi-illaksi kaavaillaan joulukuuta 2021.

– Olen todella innoissani Black Adamin roolista. Hahmo on hyvin erilainen kuin Teräsmies, sillä Black Adamin metodi raivata vastustajat tieltään on repiä heidät kappaleiksi. Keskustelut elokuvasta alkoivat jo 2008, joten kaikilta on vaadittu kärsivällisyyttä, mutta pitkä odotus on kannattanut. Olen eri mies ja näyttelijä kuin kymmenen vuotta sitten, Johnson kertoo Instagramissa.

Varsinainen unelmarooli on kuningas Kamehamehan näytteleminen The King -elokuvassa. Kamehameha oli legendaarinen hallitsija, joka yhdisti Havaijin saaret vuonna 1810. Historiallisen toimintadraaman ohjaavat Husain El-Minbawi ja viime vuodet enemmän tuottajana viihtynyt Robert Zemeckis. Johnson on haaveillut roolista näyttelijänuransa alusta lähtien, etenkin kun hänen äitinsä on kotoisin Polynesian saaristoon kuuluvalta Samoalta.

– Samoalainen kulttuuri on minulle hyvin läheinen, koska vietin osan lapsuudestani Havaijilla, näyttelijä sanoo.

Johnson asui lapsena myös äitinsä sukulaisten luona Uudessa-Seelannissa. Polynesiaan sijoittuvassa Vaiana-animaatiossa (Moana) hän lauloi puolijumala Mauin roolissa kappaleen You’re Welcome.

Hammaskeiju (2010)

Kurinalaisuus vie huipulle

Johnson ei koskaan halunnut lokeroitua vain toimintasankariksi, ja siitä on todisteena lukuisia koko perheen elokuvia ja komedioita. Toki myös seikkailut Muumion paluu, Skorpionikuningas ja rikoskomedia Pain & Gain sisältävät rutkasti huumoria.

– Minulla ei ole mielestäni enää mitään todistettavaa kenellekään. Olen tyytyväinen aiempiin suorituksiini, sillä tiesin, että minun oli oltava pitkäjänteinen päästäkseni tekemään monipuolisia rooleja eri tyylilajien elokuvissa. Nyt haluan jatkaa itseni haastamista.

Hän on aina pyrkinyt huipulle ja tehnyt töitä kurinalaisesti päämäärän saavuttaakseen.

– Ihailin lapsena Arnoldia, Stallonea ja Clint Eastwoodia. Kun näin Harrison Fordin ensimmäistä kertaa Indiana Jonesina, halusin olla kuin hän. Indiana oli mielettömän viileä tosimies, joka pisti roistot kuriin, hurmasi naisia ja oli valloittava. Kaikki nämä näyttelijät inspiroivat minua ja olivat osoitus, että kova työ palkitaan. Jos haluaa saavuttaa jotain, on ryhdyttävä tuumasta toimeen ja käärittävä hihat, Johnson sanoo Beverly Hillsissa.

Ilman verta, hikeä ja kyyneleitä Hollywoodissa ei pötkitä pitkälle. Kolmannessa sukupolvessa paininut lihaskimppu sai hyvän pohjan näyttelemiselle kehäesiintymisten kautta.

Scyscraper (2018)

– Mikä tahansa saavuttamisen arvoinen asia vaatii uhrauksia ja kivunsietokykyä oli kyse siten fyysisestä tai psykologisesta kivusta. Tietyn kynnyksen yli pääseminen Hollywoodissa on uhrausten arvoinen.

Showpainiliiga WWF perustuu pitkälti fyysiseen teatraalisuuteen, sillä kaikki painikoreografiat kulminoituvat aina fyysiseen toimintaan. Olen hyötynyt siitä kokemuksesta etenkin suorissa televiso-ohjelmissa, joissa on studioyleisö. Totuin esiintymään 2500-päiselle yleisölle, oten opin ottamaan sen huomioon.

Punnerruksia ja herkistelyä

Johnson pitää huolta kunnostaan käymällä kuntosalilla ja harrastamalla ulkolajeja. Hän viihtyy parhaiten luonnon parissa.

– Inhoan juoksumattoa, sillä pidän ulkoilusta ja kalastuksesta. Tällä hetkellä kuntoilu on minulle pakotie ja tauko ympärilläni pyörivästä ihmismassasta. En kuitenkaan treenaa yksityisellä salilla. Niissä on vain pari ihmistä kerrallaan. Hyvin usein näyttelijöiden personal trainerista tulee heidän psykologinsa. Pidän julkisten kuntosalien energiasta, enkä välitä, vaikka niin monet haluavat puhua kanssani, The Rock sanoi joitakin vuosia sitten.

Hän on oikea henkilö antamaan neuvoja niille, joiden kuntoiluinnostus ehtii lopahtaa ennen kuin alkaakaan, ja niille, jotka eivät usko koskaan tulevansa hyvään kuntoon.

– Lupaan, että se ei ole niin vaikeaa kuin luulisi. Avainasioita ovat monipuolinen ravinto ja rasvassa käristettyjen ruokien välttäminen. Tiedämme, miten toimia. Jos ei ole aikaa treenata tuntia, yritä tehdä jotain puolen tunnin ajan. Lähde kävelylle, tee punnerruksia aamuisin kotona tai käy salilla kolme kertaa viikossa. Mikä tahansa fyysinen aktiviteetti riittää. Ei ole ketään, jolla ei olisi toivoa tulla hyvään kuntoon, hän tuhahtaa.

Perheen parissa vapaa-aikansa viettävä näyttelijä pelaa myös videopelejä. Yksi hänen kaikkien aikojen suosikeistaan on vuonna 1993 ilmestynyt Doom. Johnson näytteli vuonna 2005 peliin pohjautuvassa elokuvassa antisankari Sargea. Pelisarjan uusi osa on 20. maaliskuuta julkaistu Doom Eternal, joka on jatkoa vuoden 2016 Doom-pelille.

Pain & Gain (2013)

– Fanitin alkuperäistä peliä ja pelasin sitä. Pidin siitä monesta syystä, ensinnäkin siksi, että id Softwarella oli pokkaa tehdä jotain täysin erilaista kuin siihen aikaan oli tapana. Se oli hyvin väkivaltainen ja viileä ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Ja todella hyvä.

Kaikista suurin poikkeama muihin Johnsonin rooleishin on ollut Pain & Gain -toiminnassa (2013), jossa hän näytteli herkkää kehonrakentaja Paul Doylea. Hän oli Mark Wahlbergin ja Anthony Mackien ohella yksi kolmesta lihaskimpusta, joiden kidnappausjuoni menee pahasti pieleen. Elokuvan hahmot perustuivat oikeisiin henkilöihin.

– Haavoittuvan hahmon näytteleminen oli minulle täysin uusi kokemus. En ollut koskaan esittänyt sellaista hahmoa. Etenkin, kun haavoittuvuuden lisäksi Doyle oli helposti johdateltavissa. Haavoittuvuuden näytteleminen oli suuri haaste. Olen ylpeä itsestäni, että otin sen vastaan, The Rock sanoo Miamissa.

Ja mikä mahtaa olla Johnsonin elämänohje, jota hän itse noudattaa ja suosittelee.

– Ole aina kiitollinen äläkä koskaan ole epäkohtelias kenellekään.

Mainio ohje meille kaikille.

Teksti: Johanna Juntunen, Hollywood

Lisää luettavaa