EU valitsi vuoden parhaan elokuvan – Woman at War pääsi kovaan sarjaan voittaessaan LUX-palkinnon!

Kolmesta finalistista yksi valittiin.

14.11.2018 13:37

Euroopan parlamentin LUX -elokuvapalkinto jaettiin tänään 12. kerran. Kyseessä on kunnianhimoinen palkinto, sillä edellisinä vuosina mepit ovat valinneet parhaaksi mm. sellaisia elokuvia kuin Ida, Mustang ja Isäni Toni Erdmann. Viime vuonna palkinnon sai ruotsalainen, Suomessakin menestynyt Saamelaisveri.

Tänä vuonna voittajaksi valittiin islantilaisen Benedikt Erlingssonin Woman at War, joka palkitiin myös vastikään Pohjoismaisen neuvoston palkinnolla yli kotimaisen Armomurhaajan. Elokuva kertoo naisesta, joka alkaa taistella ilmastonmuutosta vastaan ruohonjuuritasolla.

Itävaltalaisen Wolfgang Fischerin Styx sijoittui äänestyksessä toiseksi. Kolmas finalisti oli serbialaisen Mila Turajlicin koskettava dokumentti The Other Side of Everything.

”Tänä vuonna valinta oli erityisen vaikea”, kun Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani huomautti, että minään vuonna valinta ei ole ollut näin vaikea. Palkino tuo tärkeää näkyvyyttä elokuville, esimerkiksi neljän edellisvuoden voittajaelokuvista jopa kolme sai Oscar-ehdokkuuden parhaana vieraskielisenä elokuvana.

LUX-palkinto on erittäin merkittävä pienille eurooppalaisille elokuville. Voittajalle EU kustantaa teatterilevityksen ja tekstitykset kaikkiin EU-maihin. Ehdokkaat ovat elokuvia, jotka pohtivat eurooppalaisia arvoja, osoittavat eurooppalaisen kulttuurin monimuotoisuutta ja paneutuvat ajankohtaisiin aiheisiin.

Kuva elokuvasta Woman at War.

Lisää luettavaa