Frozen onkin tositarina? Kirjailija vaatii neljännesmiljardin korvauksia

Viime vuoden menestynein elokuva Frozen- Huurteinen seikkailu perustuu löyhästi Hans Christian Andersenin satuun Lumikuningatar.

Nyt kuitenkin perulainen kirjailija Isabella Tanikumi on havahtunut elokuvan ja hänen omaelämänkertansa välisiin yhtäläisyyksiin, ja vaatii niihin vedoten studiolta 250 miljoonan dollarin korvauksia. Frozen on tuottanut maailmanlaajuisesti 1,2 miljardia.

Tarinoiden yhtäläisyydet on eritelty Tanikumin vaatimuksessa. Molemmat kertovat toisilleen läheisistä siskoksista, joista toinen kuitenkin satuttaa siskoaan ja joutuu piiloutumaan. Kumpikin tarina sijoittuu kylään tai kaupunkiin, joka sijaitsee lumipeitteisten vuorten vieressä. Siskot lähentyvät toisiaan uudelleen jonkin kammottavan luonnonilmiön seurauksena – Frozenissa se on lumimyrsky, Tanikumin kirjassa maanjäristys. Mainittuja yhtäläisyyksiä on kaikkiaan kahdeksantoista.

Teoksissa on kuitenkin myös suuria eroja, jotka saattavat kaataa Tanikumin vaatimukset: hänen omaelämänkerrassaan  ei tiettävästi esiinny puhuvia lumiukkoja, prinsessoja tai taikavoimia. Tai ainakaan niitä ei ole eritelty.

Lähde: Guardian

(Episodi/JA)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut