Game of Thronesin viimeinen kausi on ennätyskallis – yhden jakson hintalapulla tekisi aika monta suomalaista elokuvaa

Kukapa olisi kymmenen vuotta sitten uskonut yhden tv-sarjan jakson maksavan kymmenen suomalaisen elokuvan verran?

Game of Thronesin kahdeksannen ja viimeisen kauden budjetti tulee olemaan noin 15 miljoonaa dollaria per jakso, kertoo Varietyn tuore artikkeli.

Sarjan alkaessa oli sen budjetti noin 6 miljoonaa dollaria jaksolta, kun muiden HBO:n huippusarjojen hintalappu oli jossain 3-4 miljoonan dollarin paikkeilla. Suosion ja kunnianhimon kasvaessa on rahaa poltettu kuitenkin oikein kunnolla – mikä onneksi näkyy myös ruudussa.

Yksittäisten jaksojen korkeampaan budjettiin on parikin syytä. Ensinnäkin kaudella on vain kuusi jaksoa, jotka ovat kaikki lähemmäs 90 minuuttia pitkiä. Toisekseen sarjan tärkeimmät hahmot on pakko pitää mukana, joten Emilia ClarkenNikolaj Coster-Waldaun, Peter Dinklagen, Kit Haringtonin ja Lena Headeyn palkkioihin yksistään menee jo 2,5 miljoonaa dollaria jaksoa kohden.

Muita huikeilla summilla pyöritettäviä sarjoja ovat mm. Netflixin jättifloppi Get Down (11 milj. dollaria/jakso) ja katsojia sekä kriitikoita ilahduttanut The Crown (10 milj. dollaria/jakso). Odotetun Stranger Thingsin kakkoskauden sanotaan myös olevan 10 miljoonan dollarin luokassa, kun ensimmäisen kauden budjetti oli vielä ”vain” 6 miljoonaa per jakso. HBO:n ”Game of Thronesin” perijä Westworld maksaa n. 10 miljoonaa dollaria per jakso.

Netflixin talousjohtajalla David Wellsillä onkin hurjat pohdinnat television tulevaisuutta varten.

”Onko 20 miljoonaa tunnilta maksava televisio mahdollista? Totta kai”, mies toteaa. ”Jos vain on tarpeeksi katsojia, niin voimme ehdottomasti pitää sellaista laatua yllä TV:n puolella.”

Aiheeseen liittyvät jutut