Helene Schjerfbeckistä kertovan elokuvan nimiroolissa nähdään Laura Birn – Tulossa teattereihin vuonna 2020

Elokuva keskittyy rakkaustarinaan.

Ohjaaja Antti J. Jokisen elokuva Helene kertoo kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin elämästä. Nimirooliin on valittu Laura Birn.

Toisessa pääroolissa nähdään Johannes Holopainen (Tuntematon sotilas, Hevi reissu). Muissa rooleissa esiintyvät muun muassa Krista Kosonen, Pirkko Saisio, Eero Aho ja Jarkko Lahti. Elokuva perustuu Rakel Liehun kirjaan.

Elokuva keskittyy Schjerfbeckin ja Einar Reuterin rakkaussuhteeseen.

”Helene on elokuvan aiheena ainutlaatuinen ja harvinainen. Sankarimyytin takaa löytyy hyvin moniulotteinen ja kulmikas ihminen. Myös hänen suhteensa Einar Reuteriin on välitön, kaunis ja lopulta hyvin ankara. Hän on taiteilija, joka on seurannut minua vuosikausia piilotajunnassa, ja nyt olen viimeinkin kohtaamassa hänet tässä tarinassa. Helene on minulle toistaiseksi tärkein aiheeni elokuvana. Ohjaajana olen erittäin tyytyväinen, että juuri me tekijät pääsemme toteuttamaan sen katsojille nähtäväksi”, kertoo Antti J. Jokinen tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan nimirooli on monin tavoin tärkeä Laura Birnille.

”Minua koskettavat Helenen sanat ’Ei ole mitään totuutta paitsi omassa sydämessä. Toisten tietä ei voi kulkea.’ Pyrin roolityössäni vastaamaan tavallani tähän Schjerfbeckin viisaaseen lauseeseen. Olen rakastanut Schjerfbeckin tauluja aina, mutta jo prosessin tässä vaiheessa hänen teoksensa ovat avautuneet minulle monin uusin tavoin. Tunnen suurta ihailua taiteilijaa kohtaan, joka kieltäytyi tekemästä kompromisseja, kieltäytyi mukautumasta muiden makuun ja siten löysi oman tiensä, oman taiteilijalaatunsa. Tästä matkasta tulee kiehtova”, Birn sanoo.

Johannes Holopainen kertoo, että Einar Reuterin rooli tarjoaa mahdollisuuden päästä lähelle Heleneä.

”Sellaiset ihmiset hakeutuvat yhteen, jotka haluavat luoda uutta ja uskovat mahdollisuuteen vaikuttaa huolimatta esteistä – uteliaat, jotka kysyvät ’miksi?’ Kauneuden näkeminen maailmassa ja halu ilmentää sitä on Einarin lailla tavoite myös minulle. Taide on ihmisyyden arvokkain ilmentymä ja on tärkeää, että aikamme Suomessa tehdään elokuva taiteilijasta. Pyrin työssäni ilmentämään Einar Reuterin suhteita ja vaikutteita, sekä haasteita joiden kanssa hän kamppaili. Ihmistä kuvan takana.”

Heleneä kuvataan tiedotteessa Jokisen naistrilogian kolmanneksi osaksi. Trilogian aiemmat elokuvat ovat Puhdistus ja Kätilö.

Elokuvan kuvaukset alkavat maaliskuussa 2019, ja se saa ensi-iltansa vuonna 2020.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut