Hollywood haluaa miellyttää Kiinaa: Pixels-elokuva tehtiin tiukan sensuurin rajoissa

Sonyn vuodettujen sähköpostien mukaan yhdysvaltalaista Pixels-elokuvaa jouduttiin muokkaamaan, jotta se läpäisisi kiinalaisen sensuurin. Alkuperäisestä käsikirjoituksesta poistettiin monia Kiinaan liittyviä viittauksia.

Elokuvasta esimerkiksi poistettiin kohtaus, jossa pikselimäisten olioiden olisi pitänyt räjäyttää reikä Kiinan muuriin. Tämän uskottiin kuitenkin suututtavat kiinalaiset sensorit. Käsikirjoituksessa oli myös viittauksia kommunistiseen salaliittoon, mutta tästäkin haluttiin hankkiutua eroon.

Sähköpostiviestien mukaan Sonyn pomot harkitsivat erillisen version tekemistä Kiinan markkinoille, mutta päättivät lopulta, ettei se olisi hyvä idea. He pelkäsivät tämän aiheuttavan mediamyllytyksen, kun bloggaajat huomaisivat heidän tehneen Kiinalle oman version vain menestyäkseen siellä taloudellisesti.

Motiivi muutosten tekemiselle oli varmasti täysin taloudellinen. Kiina on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin elokuvien markkina-alue, ja yhä useampi suuri yhdysvaltalainen tuotanto menestyy siellä. Sensuuri on kuitenkin tiukkaa, eikä valtio salli minkään heidän sääntöjään rikkovan elokuvan näyttämistä.

Tällä hetkellä ulkomaalaiset elokuvastudiot voivat saada Kiinassa lipputuloistaan vain 25 prosenttia, kun kiinalaisilla studioilla määrä on 43 prosenttia. Ulkomaalaisilla tuotantoyhtiöillä on mahdollisuus saada itsellensä 43 prosenttia, mikäli he tekevät elokuvan yhteistyössä kiinalaisen studion kanssa. Tämä rajoittaa elokuvan sisältöä entisestään.

Yhteistyössä tehdyn elokuvan täytyy välittää positiivista kuvaa Kiinasta ja sisältää Kiinassa kuvattuja kohtauksia. Lisäksi tarinassa ei esimerkiksi saa olla homoseksuaalisuutta tai auktoriteetin syöksemistä vallasta.

Transformers: Tuhon aikakausi ja Iron Man 3 ovat esimerkkejä viime vuosina julkaistuista Hollywoodin ja Kiinan yhteistyöprojekteista. Transformers: Tuhon aikakausi sisältää Kiinassa kuvattuja kohtauksia vain siksi, koska se on kuvattu yhteistyössä kiinalaisen studion kanssa. Iron Man 3:n poistetussa kohtauksessa taas esiintyy kiinalainen supertähti Fan Bingbing. Tämä neljän minuutin kohtaus näytettiin vain elokuvan Kiinassa esitetyssä versiossa ja kuvattiin vain yhteistuotannon vuoksi.

Lähde: Reuters
(Episodi/SK)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut