Holy Waters! Chrzun uusi lyhytelokuva maailmanensi-iltaan Meksikossa

20.10.2015 19:13

Christer ”Chrzu” Lindströmin seitsenminuuttinen dragsploitaatioelokuva The Contract saa ensiesityksensä Meksikon Morbido-festivaalilla. Hillitön kauhukomedia on mauttomuuden ylistys, joka kumartaa John Watersin tuotannon suuntaan.

The Contractin pääosassa nähdään hehkeä Carlotta Moore. Moore on drag queen, joka syntyi John Watersin Desperate Living -elokuvan (1977) innoittamana.

– Carlotta Moore on enemmän kuin mies ja enemmän kuin nainen. Moore is more! The Contractissa Carlotta Moore esittää itseään omakotilähiön huumehuuruisena kotirouvana, joka on paha suustaan ja tarkka yksityisyydestään. Hän on narttu, jolle ei kannata vittuilla. Carlotalla on elokuvassa liha hellänä, lyhyt pinna ja iso pyssy, Chrzu kuvailee.

The Contract on animaatiotaituri Chrzun toinen näytelmäelokuva. Hänen edellinen elokuvansa, post-apokalyptinen tieteisseikkailu Nightsatan and the Loops of Doom (2013), kiersi ja keräsi huomiota kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Marraskuussa 2014 Nightsatan and the Loops of Doom voitti Morbido-festivaalin lyhytelokuvasarjan pääpalkinnon, Kultaisen pääkallon. Morbido on Latinalaisen Amerikan tärkein genre-elokuvafestivaali.

The Contract saa maailmanensi-iltansa samaisella festivaalilla lokakuun lopulla. Ympyrän sulkeutuminen ei ole sattumaa.

– Kun olimme Morbidossa viime vuonna yhdessä suomalaisen Malakias-nimisen animaationeron kanssa, tapasimme siellä monia hienoja elokuvantekijöitä. Ihailimme festivaalia ja meksikolaista elämänmenoa. Päätimme porukalla, että tehdään ensi vuodeksi uusi lyhytelokuva, jotta pääsemme takaisin Morbidoon. Nyt kun lennot on varattu ja lähtö lähenee, niin tunnelma on mahtava paitsi elokuvan valmistumisen ja festareille pääsyn takia, myös maisemanvaihdon vuoksi, Chrzu sanoo.

The Contractia lähdettiin tekemään kiireellä. Siksi elokuvalle ei haettu edes rahoitusta.

– Elokuva piti saada kuvattua ennen kesälomia. Aloitimme kuvaukset toukokuussa, kun olin saanut muut työt pois jaloista.

Chrzu kasasi työryhmänsä pitkälti edellisen elokuvansa osaajista.

– Puvustajani ja pitkäaikainen oikea käteni, käsityön moniottelija Minja Tuomisalo, valmisti leffan rekvisiitan ja asut. Halusin elokuvan vauva-Jeesus-hahmoksi Turun suurimman näyttelijän, Kristian Ahon, joka teki Nightsatan-lyhärissä pienen roolin. Elokuvan muihin rooleihin tarvitsin rohkean miehen ja naisen. Anni Pikkanen oli ykkösvaihtoehto elokuvan vaativimpaan rooliin. Tutustuin häneen eräässä toisessa projektissa ja tiesin, että hän laittaa itsensä likoon 110-prosenttisesti. Annin kautta elokuvan toiseen alastonrooliin löytyi Sami Maanpää.

Elokuvan kuvauspaikkaa, lähiökotia, Chrzu kyseli perheellisiltä kavereiltaan. Elokuva kuvattiin lapsuudenystävän omakotitalossa Turun laitamilla.

– Ystäväni vei perheensä pulikoimaan kylpylään, ja sillä välin panimme rietastelumme purkkiin. Toisena kuvauspäivänä kuvasimme toista idyllistä omakotitaloaluetta autosta drive by -tyyliin vakiokuvaajani Ville Muurisen kanssa. Leikkasin elokuvan itse ja tein muutamia efektejä. Sen jälkeen aloimme puukottaa elokuvaa valmiiksi äänisuunnittelija Antti Sinirannan, värimäärittelijä Petri Erkkilän ja elokuvamusiikin säveltäneen Nightsatan-yhtyeen kanssa.

Tuotanto oli pieni ja tiivis, mutta kesälomat ja muut työt viivästyttivät elokuvan valmistumista. Elokuva löysi kuitenkin muotonsa ajoissa Morbidoa varten. Suomessa The Contractin voi nähdä Night Visions Maximum Halloween 3015 -festivaalilla marraskuun alussa Deathgasm-elokuvan alkukuvana.

Chrzun mukaan uusi elokuva tulee todennäköisesti jakamaan mielipiteet yhtä voimakkaasti kuin Nightsatan and the Loops of Doom aikanaan. Hän uskoo, että The Contractia joko rakastetaan tai vihataan.

– Elokuva halveksii komedian keinoin kaikkea mikä länkkärikulttuurissa on pyhää ja puhutteleekin siksi vapaammin ajattelevaa yleisöä. Tukarit vapiskoon! Uskon, että Morbidossa vastaanotto tulee olemaan lämmin. Suomessa se varmasti jakaa yleisön diggaajiin ja paheksujiin – ja hyvä niin.

Niina Holm

Lisää luettavaa