Hyvää syntymäpäivää – Komedialegenda Mel Brooks täyttää 95 vuotta!

May the schwartz be with you!

28.6.2021 17:01

Komedialegenda Mel Brooks täyttää tänään, kesäkuun 28. päivä, kunnialliset 95 vuotta. Brooksin ura alkoi jo vuonna 1949 stand upin parissa. Pian hän alkoi kuitenkin kirjoittaa sketsejä ystävänsä, koomikko Sid Caesarin pyynnöstä.

Myöhemmin hän tutustui Carl Reineriin, jonka kanssa he olivat läheiset ystävykset Reinerin kuolemaan asti. Yhdessä he kehittivät 2000-vuotiaan miehen. Samoihin aikoihin Brooks työsti Get Smart -tv-sarjaa, joka oli parodia James Bondista.

Brooksin elokuvaura alkoi huipulta – hän voitti Oscarin parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta komediaelokuvallaan The Producers – Kevät koittaa Hitlerille (1967), josta hän muokkasi 2000-luvulla menestyksekkään Broadway-musikaalin. Musikaali on pitänyt jo 20 vuotta ennätystä – se voitti 12 Tony-palkintoa, mikä on enemmän kuin mikään muu näytelmä historiassa.

Yksi Brooksin suurimmista elokuvaklassikoista on hänen kolmas elokuvansa, Villiä hurjempi länsi (1974). Vuonna 2000 American Film Institute (AFI) valitsi elokuvan kaikkien aikojen kuudenneksi parhaaksi yhdysvaltalaiselokuvaksi.

Samana vuonna ilmestyi myös Frankenstein Junior, joka on niin ikään laskettu Brooksin parhaiden elokuvien joukkoon. Sen AFI listasi 13. hauskimmaksi elokuvaksi. Brooks itse pitää Frankenstein Junioria parhaana saavutuksenaan ohjaajana ja käsikirjoittajana. Myös Frankensteinista Brooks teki musikaaliversion, jota on esitetty Broadwaylla ja West Endissä.

Pähkähullujen paratiisi (1976) on mainio parodia slapstick-komedioista. Brooks sai elokuvaan vaikuttavan joukon sivurooleja: mukana on Paul Newman, Burt Reynolds, James Caan, Liza Minnelli, Marcel Marceau, sekä hänen vaimonsa Anne Bancroft.

1980-luku oli Brooksille kohtuullinen, vaikka hänen ohjaamiaan elokuvia ilmestyikin vain kaksi. Mieletön maailmanhistoria (1981) on yksi Brooksin pidetyimpiä elokuvia, ja vahva fanikunta on myös Star Wars-parodialla Avaruusboltsit (1987).

1990-luvulla nähtiin Brooksin viimeiset elokuvat. Niitä ei pidetä yleisesti suuressa arvossa, vaikka Robin Hood – sankarit sukkahousuissa (1993) onkin hauska elokuva.

Brooks on myös tuottanut merkittäviä elokuvia. Harva tietää, että Brooks tuotti David Lynchin Elefanttimiehen ja David Cronenbergin Kärpäsen.

Lisää luettavaa