Illalla tv:ssä: Alaston nuorimies pellolla – tappoiko nuorukaisen salainen piiri?

ITV/Yle

Yliopiston maine vaakalaudalla.

Vuodesta 2014 jatkunut brittisarja Grantchester tuo tänään ruutuihin tavallista hätkähdyttävämpää kuvastoa. Sarjassa, jonka päähenkilöinä ovat menneen ajan pikkupaikkakunnan pappi ja poliisi, ei välttämättä heti olettaisi näkevän alastonta ruumista pellolla. Vain joitakin tunteja aiemmin samainen nuorukainen on kirmannut kelteisillään pitkin katuja ja huudellut ulkoavaruuden muukalaisten olevan tulossa. Mistä on kyse – mielenvikaisuudesta, läheisen yliopiston salaisen piirin tempauksesta vai pieleen menneestä tieteellisestä kokeesta?

Grantchesterin vehreässä idyllissä rikollisuus kukkii kuin ruusupensaat. Sarja on hengeltään Agatha Christien teoksiin pohjaavien Neiti Marple -sarjojen kaltainen: vaikka joku saattaa sännätä välillä johonkin kiireellä, itse rikostutkinta etenee rauhallisesti punaisia lankoja keräillen. Rikosten ohella sarjassa käydään läpi sen päähenkilöiden jokapäiväistä elämää. Rikostutkija Geordie Keating (Robson Green) asuu samaa taloutta yhdessä vaimonsa, lastensa ja ailahtelevaisen anoppinsa kanssa.

Henkireikänään Keating pitää ystävyyttään nuoreen pastori Chambersiin (James Norton), jonka hän on tavannut poikkeuksellisissa olosuhteissa. Chambers puolestaan on kuin toisen brittisarjan, Isä Brown ja hänen laumansa, isä Brownin nuorempi painos. Eli mies, joka hengentyön rinnalla löytää itsensä usein rikospaikalta ja jopa kuulusteluhuoneista poliisin viereltä.

Siinä missä Isä Brown ja hänen laumansa jätti paljolti arvailujen varaan, mikä ajoi Brownin niin kauas varsinaisen toimienkuvansa ulkopuolelle, Grantchesterin tekijät ovat pyrkineet tarjoamaan edes jonkinlaista perustelua Chambersin ja Keatingin yhteistyölle. Grantchester on myös luonteeltaan vakavamielisempi sarja, vaikka siinä nähdään joitakin jopa koomisia piirteitä omaavia sivuhenkilöitä, kuten brittiläisten kodinhengettärien ilmentymä, rouva Chapman (Tessa Peake-Jones).

Nyt Ylellä käynnissä oleva kausi on Gratchesterin viides, ja se on saanut kotimaansa ensiesityksen alkuvuodesta. Kuudes kausi on jo valmistunut, mutta sen esitys tapahtuu Suomessa myöhemmin.

 

Grantchester Yle tv1:llä ma-ke 30.11. – 1.12.21 klo 17.10 ja kaikki kauden jaksot Yle Areenassa.