Illalla tv:ssä: Edes The Last of Us -tähden läsnäolo ei pelasta mitään

1500-luvun hämärissä.

1.2.2024 20:50

Starz-kanavalle pari vuotta sitten tehty Becoming Elizabeth näyttää konkreettisesti toteen, miten vähätkin resurssit voidaan heittää hukkaan. Tänä iltana AVA-kanavalla käynnistyvä pukudraama vie Englantiin ja Elisabet I:n aikaan 1500-luvulle. Sarja kävisi oppitunnista historiaa opiskeleville, ellei se pulahtelisi antaumuksellisesti saippuan puolelle vähän väliä, tehden myös sen kovin keskinkertaisesti.

Kyseiselle pulahtelulle voi etsiä syitä sarjan budjetista. Vaikka saksalaislähtöinen Alicia von Rittberg (Fury) osoittaa sarjan nimiroolissa naiivia herkkyyttä ja vähitellen kasvavaa määrätietoisuutta, hämärät kulissit ja pitkät, jopa jaarittelevat keskustelutuokiot eivät tee oikeutta tarinalle kuningattaresta. Becoming Elizabethin sivuosassa nähtävä Bella Ramsey saattoi ehkä loistaa Game of Thronesissa ja The Last of Usissa, mutta tässä sarjassa hänenkin potentiaalinsa menee täysin hukkaan.

Toisaalta voidaan kysyä, mikä tekisi juuri Elisabet I:n alkuvuosista millään tavalla kiinnostavaa katsottavaa? Becoming Elizabethia on mahdollista katsoa voimaannuttavana kertomuksena naishallitsijasta. Mutta mitään varsinaisesti uutta se ei tässä kontekstissa tarjoa: esim. Cate Blanchett nähtiin täsmälleen samassa roolissa jo vuonna 1998. Hänen tuolloinen versionsa brittimonarkista on von Rittenbergin versioon verrattuna aivan eri luokassa – kuten ovat myös Elisabet-elokuvan puitteet.

Anya Reissin Becoming Elizabethin voi tietenkin ottaa vastaan eräänlaisena haasteena. Kuinka pitkään sinä jaksat pysyä hereillä sen matkassa? Kaikki kahdeksan jaksoa?

 

Becoming Elizabeth MTV AVAlla torstaisin alkaen 1.2.24 klo 21.

Lisää luettavaa