Illalla tv:ssä: Kumpi nappaa sarjamurhaajan – poliisi vai kostonhimoinen isä?

Port Talbotin nuorten miesten henki on löyhässä.

14.11.2021 21:48

Kymriksi haastelevat rikostutkijat palaavat tänä iltana ruutuun walesilaisen Savuava ase -sarjan (Bang) toisen tuotantokauden jaksoissa. Seesteisistä rantatunnelmista ajaudutaan pian mustiin vesiin, sillä kauden ensimmäistä murhaa ei tarvitse odottaa edes niin kauaa, että jääkaapilla ehtisi käydä. Kuuden jakson rupeamaan mahtuu useampi hämärä hengenmeno, koska tekijänä on tällä kertaa sarjamurhaaja.

Uuden kauden odotus on ollut sen verran pitkä, ettei katsoja välttämättä edes muista, kuka Savuavassa aseessa on kuka ja miksi hahmot ovat nykyisissä tilanteissaan. Ensimmäinen kausi esitettiin Suomessa alkujaan 2018, eikä useissa arvioissa kohtalaisen tavanomaiseksi tuomittu sarja edelleenkään tunnu ikimuistoiselta. Niinpä voi vaikuttaa jopa oudolta, kuinka rennosti poliisi Ginan (Catrin Stewart, Doctor Who) luokse vankilasta palannut mies, Sam (Jacob Ifan, A Discovery of Witches), suhtautuu Ginan WC:ssä puolipukeissa hampaitaan pesevään toiseen mieheen.

Ensimmäistä kautta muistavat toki tunnistavat aamutoimissaan olevan kaverin Ginan kollega Lukeksi (Jack Parry-Jones, The Crown), kun taas Sam on Ginan veli. Laajempi kertaus olisi ollut paikallaan myös uusia katsojia ajatellen, sillä hahmojen menneisyys on läsnä taas uuden rikosaallon selvittelyssä.

Sam on ilmiselvästi palasina vankila-aikansa jälkeen, mutta olisiko hänestä nyt tappajaksi? Gina teki jo ensimmäisellä kaudella ratkaisuja, joita poliisin ei tulisi tehdä, joten voiko häneen luottaa tällä kertaa? Salaako hän taas jotain? Tai onko brutaalien murhien takana sittenkin täysin uusi hahmo, esim. epäilyttäviin toimiin jo aiemmin sortunut paikallinen päsmäri Jeff (David Hayman, Shetlandsaarten murhat)?

Loputtomiin arvuutteluleikki ei tietenkään jatku, vaan sarjan tekijät ovat päättäneet paljastaa murhaajan yleisölle jo kauden puolivälissä. Ratkaisu ei sinänsä heikennä kauden tasoa, sillä mysteerin sijasta kokonaisuutta kannattelee tekijöiden halu keskittyä hahmojen kehityskaariin murhatutkimuksen keskellä.

Etenkin päähenkilöitä näyttelevät Stewart ja Ifan ovat niin tiukasti kiinni hahmoissaan, että Ginan ja Samin kohtalo kiinnostaa. Katsojaa pidetään jännityksessä siitä, kuinka kauan poliisilta kestää vainuta murhaaja, ja saadaanko hänet kiinni elävänä ennen kuin kostonhaluiset omaiset alkavat liikehtiä. Kauden loppu jättää oven avoimeksi myös tuleville jaksoille.

 

Savuava ase Yle tv1:llä sunnuntaisin 14.11.21 klo 21.55 alkaen ja kaikki jaksot Yle Areenassa.

Lisää luettavaa