Illalla tv:ssä: Kun Saksa hyökkäsi Norjaan

Toinen maailmansota kuninkaallisten silmin.

10.1.2021 19:59

Norjan kuninkaalliset, prinssi Olav (Tobias Santelmann, Mustamaalattu) ja prinsessa Märtha (Sofia Helin, Silta), ovat juuri palanneet Yhdysvalloista kotiinsa ja lastensa luokse, kun Hitler tekee siirtonsa. Presidentti Roosevelt uumoilee Norjan malmivarojen olevan Saksan iskun takana. Liki kirjaimellisesti housut nilkoissa yllätetyt kruunupäät saavat kuulla omalta hallitukseltaan vain hyssyttelyä tilanteeseen liittyen. Kruununprinssi Olav katsoo silti parhaaksi tilata pimennysverhoja ikkunoihinsa.

Näistä asetelmista käynnistyy Atlantic Crossing, tuore norjalaisdraamasarja. Ajallisesti ja tyylillisesti sarjaan on haettu selvästi inspiraatiota Netflixin suosikkidraamoihin kuuluvasta The Crownista. Toisen maailmansodan luoma näyttämö tarjoaa myös kuningashuoneen kannalta poikkeuksellisen jännittäviä tilanteita, kun pommikoneiden uhka ajaa ylhäisön kyyristelemään suojaan rahvaan keskelle. Toisaalta Atlantic Crossing vie katsojan The Crownin tapaan kulissien taakse, piilottelematta sitä, että monarkitkin ovat vain ihmisiä.

NRK:lle muuten laadukkaasti tuotettu sarja kärsii jonkin verran kankeasti kirjoitetuista vuorosanoista. Esim. Kyle MacLachalnin (Twin Peaks) näyttelemä Roosevelt kuulostaa sen myötä pahimmillaan kuin jonkin pikkukylän kesäteatterin näytelmän hahmolta. Tällaisten yksityiskohtien huomaaminen saattaa kuitenkin jäädä vähälle, sillä kuusiosaisen sarjan laajassa henkilögalleriassa riittää jo siinä sulateltavaa.

 

Atlantic Crossing Yle Teema & Femillä sunnuntaisin 10.1.21 klo 21 alkaen, uusintana Yle tv1:llä tiistaisin klo 19.00 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa