Illalla tv:ssä Lapin tuntureille kadonneet naiset

Nordic noir -genren kotimainen lisä.

18.1.2021 14:31

Elisa Viihteen maksaville asiakkaille jo pari vuotta tarjolla ollut kotimainen rikossarja Ivalo ilmestyi viimein tämän tammikuun puolivälissä myös Yle Areenaan kymmenen jakson voimin. Lapin tuntureita ja jopa rähjäisintä mökkipahaa onnistuneesti laadukkaalla kuvauksellaan mystifioiva sarja on nyt tietyllä tapaa ajankohtainen. Sen keskiössä on rikosvyyhti, johon liittyy pelkoa herättävä virus.

Viruksen jäljille pääsee lappilaispoliisi Nina Kautsalo (Iina Kuustonen), kun nimetön vihje ohjaa hänet pareineen (Janne Kataja) syrjäiselle majalle. Siltä löytyy naisen ruumis, josta otetut näytteet hätyyttävät paikalle myös KRP:n pukumiehen (Kari Ketonen) ja KRP:n värväämän saksalaisen virustutkija Thomas Lorenzin (Maximilian Brückner). Herkkävainuinen Nina arvaa nopeasti, että tunturilta voi löytyä lisää järkyttävällä tavalla kadonneita naisia. Mutta kuka siepannut heidät, ja miksi Venäjän rajan takana ollaan myös kiinnostuneita näistä tapauksista?

Sarjan näyttelijät ovat hyviä, erityisesti Iina Kuustonen pääsee loistamaan roolissaan. Roolitusta on tehty myös ns. ajattelemalla laatikon ulkopuolta. Näin esim. Mikko Leppilampi nähdään virkistävästi osassa, joka poikkeaa paljon hänen monista muista elokuva- ja tv-rooleistaan. Toisaalta taas vaikkapa Kari Ketosen ja Pihla Viitalan roolituksesta huokuu yllätyksettömyys. Yksi on rähjäinen äijä, toinen seksuaalisesti vapaata elämää viettävä typykkä.

Aivan kaikkea näyttelijät ja onnistunut miljöön esittäminen eivät Ivalon aloituskaudella pelasta. Sarja etenee jaksosta toiseen kiinnostavin koukuin, mutta jotkin seikat tuntuvat väkinäisiltä. Mistään ei esim. oikein käy ilmi, miksi kaikista kohtaamistaan henkilöistä Nina ja Thomas haluaisivat toisensa romanttisessa mielessä. Vaikka poliisi Ninan ja virustutkija Thomasin välille on haluttu kehitellä suhdetta, sarjan loppuhuipennusta katsoessa sen välttämättömyys on edelleen kyseenalaista. Jännittävä rikostutkinta kuitenkin jaksaa kiehtoa.

Ivalon toinen kausi on jo tekeillä ja saapunee Elisa Viihteelle tämän vuoden lopulla.

 

Ivalo Yle tv1:llä sunnuntaisin klo 21.05 ja tänään ma klo 22.00. Kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa