Illalla tv:ssä: Lentävän spagettihirviön opetuslapset

Pyhä pasta sentään?

Yle Kuvapalvelu

Mitä uskonto saa olla? Tähän kysymykseen hakee jonkinlaista vastausta Docventures-sarjan jakso I, PASTAFARI. Osalla katsojista voi olla epämääräinen mielikuva pastafareista niinä hassuina jannuina, jotka vaativat saada pitää pastasiivilää virallisessa passikuvassa. I, PASTAFARI avartaa tuota kuvaa asiallisesti mutta viihdyttävyyttä unohtamatta.

Yllättävää kyllä, rauhanomaisesta tai hilpeästä nimestään huolimatta myös pastafarien uskontokunnan sisällä on kiistoja. Tosin siinä missä esim. Suomen luterilaisen kirkon rivejä repii kysymys samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkimisestä, pastafarien kiistakapula vaikuttaa kevyemmältä: Aidosti uskovat pastafarit pitävät pastasiivilän käyttöä päähineenä loukkaavana, kun taas vielä aidommin uskovat pastafarit haluavat pitää siivilää merirosvovaatetuksen sijasta. Jos tämä uskonto saa elää ja kehittyä vielä yli sata vuotta, ehkä kiista pukukoodista kiehahtaa tulikuumaksi sodaksi.

Lentävää spagettihirviötä palvovat pääsevät dokumentissa ääneen monella suulla. Kohdatessaan viranomaisia pastafarit pysyvät yhtä vakavina kuin nämä, vaikka ei-pastafareille tämä vuonna 2005 syntynyt uskonto voi näyttäytyä pelkkänä vitsinä. I, PASTAFARI tuo mielenkiintoisesti esiin sen tosiseikan, että vitsin ja vakavan asian ero on lopulta kuitenkin kovin häilyvä. Jos kyseenalaistat yhden uskonnon, kyseenalaistat samalla myös paljon muuta. Ehkä asenteesi alkaa ravisuttaa jopa syvällä yhteiskunnan pohjalla olevia vanhoja tukipilareita.

Tuttuun Docventures-tapaan itse ohjelmaa edeltää lyhyt esikäsittely Madventures-miesten Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin sekä aiheeseen liittyvän vieraan kanssa. Keskustelu jatkuu myös ohjelman jälkeen.

Docventures: I, PASTAFARI Yle tv2:lla ti 29.9.20 klo 21.15 (dokumentin alustus klo 21.00) ja Yle Areenassa.