Illalla tv:ssä: Mikä tappoi upporikkaan metsänomistajan?

Tosikertomus rikostarinan taustalla.

10.5.2022 16:00

Tuolla metsässä makaa kuollut mies. Hän on halkaissut päänsä, tai ehkä joku on halkaissut sen ja niille sijoilleen mies on sitten jäänyt. Etsijäryhmä on kovilla, sillä etsittävä on ollut kadoksissa jo kaksi vuotta. Eikä tapaus ole muutenkaan helppo: kohteena on likimain koko kylää kourassaan pitänyt rikas vanhus.

Omaisuutensa mies oli kerryttänyt kovalla työllä ja pihiydellä. Nuorempiaan hän tykkäsi haukkua hemmetin idiooteiksi, jotka eivät ymmärtäneet, että asiat pitää tehdä niin kuin aina ennenkin, eikä rahaa saa palaa mihinkään yhtään enempää kuin vuosia sitten. Vaikka oma tytär oli korkeammin koulutettu ja omasi alan tuoreimmat opit, ukko haukkui myös hänet typerykseksi. Pahinta oli, kun tyttö alkoi käydä läheiseksi idioottinaapurin idioottipojan kanssa. Motiiveja ukon hengen riistoon oli siis selvästi monella, mutta kuoliko hän sittenkin vahingossa?

Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden piiriin kuuluva Hur man löser ett spaningsmord on käännetty lyhyen tv-sarjan muotoon. Sen pohjana on maanomistaja Göranin tapaus vuodelta 2012 Ruotsin Förlösasta. Henkilöiden nimet on muutettu, mutta kuten Göranillakin, myös Tumma sydän -sarjan Bengtillä on kaksi tytärtä, joista toinen haluaa käynnistää isänsä etsintäoperaation. Ja kuten todellisuudessa, sen tähdeksi nousee kadonneita oman päivätyönsä ohella hakeva nainen.

Takaumin kerrottu tarina on laadultaan keskivertoa tai vähän parempaa ruotsalaistuotantoa. Ankean rusehtavanharmaa maalaismaisema sopii rikoslajityypin miljööksi paremmin kuin hyvin. Vaikka luonnossa ollaan välillä iloisesti ns. käpy selän alla, korvessa on samalla riittämiin paikkoja, joihin synkällä pahuudella on tilaa tehdä pesänsä.

 

Tumma sydän FRIIllä tiistaisin klo 10.5.22 klo 23.00 alkaen (jaksot myös maanataisin TV5:llä klo 22).

Lisää luettavaa