Illalla tv:ssä: Mitättömän miehen yllättävä kuolema herättää kysymyksiä

ALL3Media International Limited / Yle

Walesilaista noiria.

Mitä kiinnostavaa on eläkkeellä olevassa opettajassa? Mitä kiinnostavaa on eläkkeellä olevassa opettajassa, joka löytyy murhattuna? Vanhasta murjusta? Yhtäältä ei ehkä mitään, toisaalta asiaan liittyy niin monia pieniä ja erikoisia yksityiskohtia, ettei sitä voi sivuuttaa pelkällä olankohautuksella.

Walesiin sijoitettu rikossarja Varjojen maa (Craith/ Hidden) voisi kantaa myös nimeä 50 harmaan eri sävyä, sillä toisin kuin se kuuluisampi 50 Shades of Grey, Varjojen maa rietastelee pitelemättömästi tylsällä harmaudella. Pilvet roikkuvat murhatutkimuksen taustalla kuin valmiina kastelemaan jo valmiiksi alakuloisen nuhjuiset todisteet. Rikosylikomisario Cadi Johnin (Sian Reese-Williams) kasvoille on jämähtänyt määrätietoisen ankea ilme kuin eilinen kaurapuuro kattilan pohjalle. Ja vainaja kuulostaa kulahtaneen yhdentekevältä ukkopahalta, jonka hautajaisia katsoja joutuu silti odottelemaan yli kaksi jaksoa.

Tässä kaikessa piilee myös Varjojen maan viehätys. Vuodesta 2018 tuotettu sarjaa on luonnehdittu walesilaiseksi noiriksi. Jokainen sen yksityiskohdista on pitkälle harkittu ja taiten kuvattu, mutta kuitenkin sen verran rosoinen, ettei katsoja välttämättä koe seuraavansa laskelmoitua tv-viihdettä.

Tänään Ylellä käynnistyy sarjan toinen tuotantokausi. Sarjan kolmannen tuotantokauden on kerrottu jäävän sen viimeiseksi, vaikka Varjojen maa on ollut faniensa piirissä suuresti pidetty. Joskus on kuitenkin parempi lopettaa huipulla. Nyt meillä nähtävä kausi pudottelee epäiltyjä ja motiiveja esiin vähittäin, mikä ilahduttaa taatusti arvuutteluleikeistä pitäviä.

 

Varjojen maa Yle tv1:llä alkaen ti 24.5.22 klo 22.00 ja Yle Areenassa.