Illalla tv:ssä: Murha ei vanhene, mutta tuomion odottaminen on tuskaa

Tarina, jossa uhrin vanhempien kohtelu ei ole kaunista.

13.3.2022 21:06

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 48 vuotta siitä, kun lontoolainen Stephen Lawrence syntyi. Jos hän eläisi, hän ei välttämättä olisi millään tavalla kuuluisa. Toisaalta ainakin hänen vanhemmillaan olisi yhä kaikki kolme lastaan.

Lawrencesta tuli synkällä tavalla kuuluisa huhtikuussa 1993. Palaillessaan kotiin, hän ja ystävänsä kohtasivat nuorisojoukon, joka katsoi Lawrencen olevan väärän värinen ja hyökkäsi heidän kimppuunsa. Lawrence kuoli verenvuotoon vain hetkiä myöhemmin. Useat silminnäkijät todistivat Lawrencen kohtaloa, mutta ketään ei tuomittu hyökkäyksestä.

Stephen Lawrencen tapaus (Stephen/ Conviction: The Case of Stephen Lawrence) palaa rikospaikalle ja -tutkintaan yli vuosikymmen ja kaksi oikeudenkäyntiä myöhemmin. Komediarooleistaan tuttu Steve Coogan tulkitsee fiktioksi käännetyssä tarinassa Lawrencen tapauksesta kiinnostuvaa rikoskomisario Clive Driscollia. Coogan tekee tästä miellyttävän humaanin vanhemman herran, jolle uhrin omaisten auttaminen on ykkösasia. Tapaus osuu Driscollin tielle vahingossa, mutta kollegoiden moninkertainen tyriminen sisuunnuttaa miehen etsimään lopullista ratkaisua ja oikeutta.

Coogan, joka säihkyi muutama vuosi sitten myös Stan Laurelina koomikkolegendoista kertoneessa elämäkertakuvauksessa Stan & Ollie, ei ole kolmiosaisessa minisarjassa ainut kehut ansaitseva näyttelijä. Lawrencen vanhempia, Doreenia ja Nevilleä näyttelevät Sharlene Whyte ja Hugh Quarshie ilmentävät rooleissaan elävästi sitä suurta tuskaa, mitä suuri suru ja vuosikausien taistelu on heille aiheuttanut. Tämä murheellinen tarina kertoo rasismista, mutta myös oikeudenmukaisuudesta, byrokratiasta, oman kilven kiillottamisesta ja siitä, miten virkakoneiston rattaisiin ei aina voikaan luottaa.

 

Stephen Lawrencen tapaus Yle tv1:llä sunnuntaisin alkaen 13.3.22 klo 21.55 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa