Illalla tv:ssä: Mystinen kuolema vainoaa lääkäriä

Mitä tapahtui pikkukylässä vuosia sitten?

12.6.2022 19:01

Mikä ajaa pätevän ja pystyvän lääkärin suurkaupungista 800:n asukkaan tuppukylään? Kuka on nuori tyttö, jonka vain yksi kylän asukkaista tuntuu näkevän? Miksi naapuritalon katon alla vallitsee alituiseen omituisen kireä tunnelma? Tuore islantilaissarja Fractures eli Vitjanir herättää useamman jakson ajan enemmän kysymyksiä kuin antaa niihin varsinaisia vastauksia.

Nordic noirin sijaan Fractures tarjoilee mysteeridraamaa. Keski-ikäistyvä Kristin (Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Kansijuttu) on ensiapulääkäri, joka yrittää pikemminkin paeta mysteerejä ja draamaa, mutta törmää niihin yhä uudelleen. Akuutti aviokriisi saa naisen muuttamaan tyttärineen takaisin synnyinseuduilleen, joilla uskotaan yrttiparantamiseen ja maahisiin. Kristinin äiti uskoo olevansa näkijä. Draamaa syntyy, kun tuttu mies poliisin virkapuvussa (Joi Johansson, Ivalo) törmää Kristiniin ja vanha suola alkaa janottaa.

Tilanne ei ole Kristinille ideaali miltään osin, eikä paikka kohta vaikuta enää hyvältä hänen tyttärelleen Liljallekaan (Katla Njálsdóttir). Kun teini-ikäinen Lilja alkaa lähentyä naapurin Matti-pojan (Baldur Einarson) kanssa, menneisyys alkaa hyökyä Kristinin ja hänen lähipiirinsä päälle sellaisella voimalla, että suuren tragedian tapahtuminen on vain hetkistä kiinni. Eikä vanhakaan tragedia ole vielä jättänyt Kristiniä rauhaan.

Fractures ei juuri tyhjäkäyntiä sisällä, vaikka tapahtumat onkin sijoitettu uneliaaseen pikkukylään. Islantilaiset osaavat hyödyntää upean luontonsa ja mytologiansa mahdollisuudet ja rakentaa niistä kiehtovia kokonaisuuksia. Fractures pyörittelee juonikuviossaan fiktiosarjojen kliseitä, mutta tavalla, mikä ei saa niitä tuntumaan jo tuhanteen kertaan koetulta.

 

Fractures Yle Teema & Femillä sunnuntaisin alkaen 12.6.22 klo 21.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa