Illalla tv:ssä: Onko natsien aarteessa vastaus pikkukylän ongelmaan?

Kuva: Dr Danish Broadcasting Corporation / Yle.

Seikkailu käynnistyy.

Aihe on tuttu monesta suomalaiskylästä: lähikoulua uhkaa lopettaminen, ja perusteilla, jotka tuntuvat paikallisista aivan vääriltä ja absurdeilta. Oman opinahjon sulkeminen uhkaa myös alakouluikäisten tanskalaislasten, Nielsin, Charlyn ja Tanian (Bertil Smith, Marinus Refnov & Cecilia Loffredo), elämää. Se rikkoisi jopa ystävyyssuhteet, sillä Nielsin opettajaisän uusi työpaikka sijaitsisi kaukana.

Muutos näyttää kuitenkin väistämättömältä. Kylän halki on tarkoitus rakentaa moottoritie, jonka reitti on piirretty koulun tontin yli. Vaihtoehtoinen rakennussuunnitelma on olemassa, mutta hämäräperäinen kartanonherra on vankasti sitä vastaan. Viimeisenä oljenkortena Niels yrittää päästä miehen puheille. Kartanon mailla pojalle paljastuu vanhaan natsien aarteeseen liittyvä salaisuus, jota on tietysti pakko päästä penkomaan oman hengen uhallakin.

Tanskalainen koko perheen seikkailusarja Kadonneen aarteen arvoitus (Det Forsvundne Ravkammer) putoaa hengeltään siihen samaan tv-sarjojen joukkoon, jota on nähty esim. Ylen kesäohjelma Summerin yhteydessä. Päärooleissa olevien nuorten näytteleminen on heikoimmillaan puolivillaista, eikä kerronnan jännityselementeissä ole sellaista ahdistavuutta kuin aikuisempaan makuun suunnitelluissa tuotannoissa. Mutta käsikirjoitus sisältää silti sen verran koukkuja ja henkilöhahmojen kasvattamista, että kadonneen aarteen jahti tuottaa jopa jonkinasteista mielihyvää katsojalleen iästä riippumatta.

Tätä köyhemmän miehen Arkajalkoja tai Indiana Jones -reissua kohti ikivanhaa aarretta voi seurata Ylellä kahdeksan lauantain ajan. Kuriositeettina mainittakoon, että yhtä sarjan rohkeista nuorista, Nielsin vanhempaa siskoa Nannaa, näyttelee Game of Thronesista tutun Nikolaj Coster-Waldaun tytär Safina Coster-Waldau.

 

Kadonneen aarteen arvoitus Yle Teema & Femillä lauantaisin 4.6.22 klo 19.00 alkaen ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.