Illalla tv:ssä: Pienet yksityiskohdat herättävät epäilyksen suuresta rikoksesta

Eriparinen tutkijaparivaljakko jäljittää murhaajia.

15.8.2020 17:31

Karkeasti jaotellen rikossarjoja on kahta lajia: niitä, joissa tragediaa kasaantuu synkäksi möykyksi ja katsoja odottaa otsa hiessä ja silmäkulma kosteana oikeuden toteutumista ja niitä, joissa hupaisasti tyypitellyt rikoksenratkojat ratkaisevat tapauksen kuin tapauksen, vaikkei heillä olisi edes virkamerkkiä.

Kuluvan vuoden brittituotantoa edustava McDonald & Dodds kuuluu jälkimmäiseen lajiin. Sillä erotuksella tosin, että sen nimihenkilöt ovat pitkän linjan poliiseja. Kaksikosta rikoskomisario McDonald (Tala Gouveia, EastEnders) on lontoolaislähtöinen tehokkuuden perikuva, vakava nainen, jolle ei ryppyillä. Dodds (Jason Watkins, The Crown, Kyllä BBC hoitaa) on puolestaan ikääntynyt konttorirotta, joka on yhdentoista vuoden tauon jälkeen tuupattu takaisin kentälle sillä ajatuksella, että mies näin ymmärtäisi itse jäädä pian eläkkeelle. Heidän keskinäistä dynamiikkaansa voi luonnehtia samankaltaiseksi kuin jos Epäilyksen polttopisteen (Prime Suspect) Tennison olisi lyötetty yhteen nuhruisen ja ikäkulun Columbon kanssa.

Eriparisen pääosakaksikon välille ei kannata odottaa romanttista paloa syttyväksi. Toisaalta kumpikaan hahmoista ei ole avuttoman riippuvainen toisesta tai yliampuvan koominen. Heidän ei siis tarvitse odottaa tuottavan mahdollista epämukavaa oloa ainakaan näistä syistä. Mikä sarjassa ehkä eniten ärsyttää, on Columboa muistuttava tyyli paljastaa rikollisen henkilöllisyys katsojalle hyvin aikaisin.

McDonald & Doddsia tuottava ITV ehti tehdä sarjaa vain kaksi kahteen osaan pilkottua jaksoa ennen pandemiasulkuja. Niistä ensimmäisessä kallisarvoisen pikkuesineen varkaus tuo esiin perintösotkun, jälkimmäisessä puolestaan terapiaryhmän jäsenen viimeinen viesti herättää epäilyksen murhasta. ITV on hiljattain tiedottanut, että lisää sarjaa olisi luvassa myöhemmin.

McDonald & Dodds Yle tv1:llä lauantaisin 15.8.20 klo 19.40 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa