Illalla tv:ssä: Poliisi kintereillä, mutta koko ihana elämä edessä

Kuka haluaa oikeasti ottaa vastuun, kun tilanne sitä vaatii?

30.5.2022 14:01

Graffititaiteilijan uralle haluava Asta (Elli MElasniemi) haluaa pois Loviisasta. Mitä sellainen pikku paikkakunta voisi tarjota kenellekään, joka uskaltaa unelmoida isosti? Astan poikaystävä Elias (Vincent Kinnunen) on matkaseurana ja kannustamassa, kun tyttö esittelee portfoliotaan Barcelonassa. Elias on valmis tarttumaan tilaisuuteen Astan kanssa – mutta kotimaassa vastassa ovat poliisit, jotka vievät nuorukaisen mennessään.

Juho Kuosmasen ja Markus Lehmusruusun luotsaama nuorisodraamasarja Kakarat tavoittaa samaa pakottamatonta välittömyyttä kuin esim. Hytti nro 6, josta Kuosmanen voitti hiljattain parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon. Esim. Astan ja Eliaksen hetket Espanjassa eivät montaa sanaa sisällä, mutta silti on helppo päästä kiinni siitä innostuneisuudesta ja kihelmöivästä jännityksestä, jota vieras maa ja odotukset tulevalta näille hahmoille tarjoavat.

Astan ja Eliaksen tarinan rinnalla seurataan heidän vanhempiensa tarinaa. Eliaksen kotikuviot ovat poikkeukselliset – Sari Havaksen tulkitsema äiti ei asu miehensä ja poikansa kanssa. Ei sillä, etteivätkö he tulisi toimeen keskenään, vaan asia on monipolvisempi. Astan perhe asuu yhden katon alla, ja hänen vanhempiensa arkinen rakkaus tuntuu joskus ahdistavalta ainakin Astan vähän nuoremmasta pikkuveljestä.

Vaikka ohjaaja vaihtuu kesken ykköskauden, ratkaisu sopii yksiin hahmojen kasvun kanssa. Kun käydään lähemmäs yhä isompia elämänmullistuksia, pienet muutokset dramaturgiassa ovat toimiva kikka. Nuorisosarjoja ei tehdä liikaa, eikä varsinkaan sellaisia, jotka puhuttelevat myös vähän vanhempaa yleisöä. Silloin kun niitä tehdään, on hyvä, että laatu on näin korkealla. Sarjan toisen kauden jaksot nähdään heti ensimmäisen päätyttyä.

 

Kakarat Yle tv2:lla kahden jakson putkessa arkisin alkaen ma 30.5.22 klo 21.00 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa