Illalla tv:ssä: Rahaa ja valtaa pelissä

Pyöriikö kirjailija jo haudassaan?

11.9.2023 14:15

BBC:n periodisarja Sanditon jatkuu tänään Ylellä kolmannen kauden jaksoin. Paluu tervehdyttävien merituulien kaupunkiin tapahtuu taas kerran nuoren ja aurinkoisen Charlotten (Rose Williams) matkassa. Kaikki näyttää seesteiseltä, sillä luvassa ovat hänen ystävänsä Georgianan (Crystal Clarke) syntymäpäiväjuhlat ja matkaseurana rehti maalaispoika Ralph (Cai Bridgen). Kaiken huipuksi myös kuningas on tulossa Sanditoniin.

Leppoisa vierailu rantakaupungissa saa silti pian synkkiä sävyjä, sillä Georgianalle toimitetaan haaste oikeuteen. Hänen koko omaisuutensa on vaarassa. Lisäksi aiemmilta kausilta tuttu Edward Denham (Jack Fox) alkaa uhata uuden nuoren naisen kunniaa ja Parkerin veljesten (Kris Marshall & Turlough Convery) toimet kaupungin laajentamiseksi ovat ajaa sen vakituisia asukkaita ahdinkoon. Rahankiilto silmissä tehtyjä päätöksiä ahdetaan läpi sellaisella voimalla, että järki on unohtua.

Jane Austenin keskeneräisestä tekstistä ammentava Sanditon on tässä vaiheessa jo niin pitkällä, että se elää kuin omaa elämäänsä. Vaikka Austen-vaikutteet ovat selvät, Andrew Daviesin luoma draamasarja pyörittelee hahmojaan tilanteisiin, joihin Austen ei välttämättä olisi näitä saattanut. Sarjan kolmannella kaudella pääkäsikirjoittajana jatkaa toiselta kaudelta ja Holby Cityn sairaalan taustalta tuttu Justin Young.

Myös tämä kausi on täynnä 1700- ja 1800-lukujen taitteen Englannin ihmissuhdekiemuroita, järjestettyjen avioliittojen punontaa ja taistelua kunnian säilyttämisestä. Mutta toisaalta se venyttää päähenkilönsä Charlotten tietä onneen kuin piinaavana palveluksena fanikunnalle ja puhuu yksityishenkilön itsenäisyydestä tämän päivän näkökulmasta.

Sarjan nämä kuusi jaksoa ovat sen viimeiset. Vaikka Sanditonilla on rakastava fanikunta, neljättä kautta ei ole aloitettu. Young on kommentoinut olevansa iloinen, että päätepiste lyötiin tähän kohtaan. Myös Charlotten sarjassa kotiopettajattareksi palkannutta herra Colbournea näyttelevä Ben Lloyd-Hughes on samoilla linjoilla:

– Tämä tosiaan tuntuu mainiolta lopetukselta.

 

Sanditon, kausi 3., Yle tv1:llä maanantaisin alkaen 11.9.23 klo 19 ja kaikki kolme kautta myös Yle Areenassa.

Lähteet: Radio Times, PBS

Lisää luettavaa