Illalla tv:ssä: Rikossarjojen perinteitä ja korkeaa laatua

NBC

Vincent D’Onofrion harteilla lepää monen murhan ratkaisu.

Toisinaan käy niin onnekkaasti, että spin-off on yhtä lujaa laatua tai jopa jossain määrin parempi kuin alkuperäissarja. Kova laki: Rikollinen mieli (Law & Order: Criminal Intent) ei ehkä ole koko rikossarjojen kategoriassa niitä omaperäisimpiä tapauksia, mutta se onnistuu jaksosta toiseen pitämään pahuuksien tekijän salassa lähes loppumetreille asti. Samalla se tarjoaa yhtä vakavasti otettavaa tv-viihdettä yleisölleen kuin alkuperäinen Kova laki.

Vierailevat tähdet mukaan lukien tasokkaalla näyttelijäkunnalla varustettua sarjaa voi luonnehtia myös varmaksi valinnaksi: Jos iltapalan kyytipojaksi haluaa perinteisiä murhatutkimuksia, Kova laki: Rikollinen mieli on yhtä turvallinen vaihtoehto kuin oman vakiopizzerian lämpimäinen.

Vincent D’Onofrion tulkitsema rikostutkija Robert Goren huokuu samankaltaista hiljaista voimaa ja tarkkanäköisyyttä kuin CSI-sarjan Gil Grissom (William Petersen). Kathryn Erben jämäkkä Alexandra Eames turvaa selustaa. Näiden hahmojen seurassa on helppoa viihtyä, etenkin käsikirjoittajien lipsauttaessa heistä aina silloin tällöin esiin jotakin henkilökohtaisempaa.

AVA-kanavalla kierrätetään tällä haavaa sarjan kymmenettä kautta vuodelta 2011 liki päivittäin Kovan lain 20. kauden kanssa. Vuonna 2001 käynnistyneen sarjan päätöskausi alkaa räväkästi muotisuunnittelijan mallityttären murhalla, jatkuen siitä mm. erään pankkivirkailijan hämärään itsemurhaan ja sotakalustoon liittyvään henkirikokseen. Kausi on täynnä tuttuja kasvoja mm. Jeri Ryanista (Star Trek: Voyager) Adrian Pasdariin (Heroes) ja Julia Ormondista (My Week with Marilyn) Cynthia Nixoniin (Sinkkuelämää). Piipahtaapa kuvissa myös paremmin musiikintekijänä tunnettu Patti Smith.

 

Kova laki: Rikollinen mieli 10. kauden jaksot AVAlla ma 23.5. klo 00.30, ja myös ke, to ja su keskiöisin.