Illalla tv:ssä: Ruumiita kukkeimmassa kesäillassa

AVA

Kutsukaa Barnaby!

Mikäpä sopivampi aika palata Midsomer-nimiseen paikkaan kuin keskikesän juhlan aikaan? Aiemmin Ylen ohjelmistosta tuttu brittisarja Midsomerin murhat (Midsomer Murders) palaa ruutuihin tällä kertaa MTV3:n sisarkanava AVAlla. Vaikka Midsomer näyttäytyy raukeana ja vehreänä maalaisidyllinä, sen väki on hanakkaa päästämään toisiaan päiviltä.

Paluu tapahtuu sarjan 14. tuotantokauden jaksoin. Pitkäikäisen sarjan pääosassa nähdään samalla uusi kasvo. Rikosylikomisario Barnaby (John Nettles) on vaihtunut Barnabyksi (Neil Dudgeon), joka sattuu olemaan edellisen sukulainen. Tämäkään Barnaby ei ole kukaan hermo pinnassa viilettävä pyrkyri, saati liki yli-inhimillisiä kykyjä omaava nero, vaan keski-ikäistynyt ukko, joka hillitsee hermonsa ja osaa hyödyntää elämänkokemustaan yleensä parhain päin. Midsomerin kreivikunnan kesäisissä maisemissa sellaiselle miehelle on tilausta, sillä paikalliset ovat nopeita kääntämään takkinsa, ellei heitä osaa lähestyä oikein.

Kauden alkupään jaksot ovat kuin saaneet puraisun Top Gearin innokkuudesta esitellä klassikkoajoneuvoja. Uusi Barnaby törmää aloitusjaksossa jopa yli 40 vuotta vanhaan tapaukseen, kun entinen kilpa-ajaja löytyy vanhasta ajokistaan luurangoksi kuivuneena. Tapauksella on tietenkin linkki nykypäivään, eivätkä ruumiit siihen lopu, sillä joku haluaa tehdä karmeita tihutöitä klassikkoautoihin liittyvässä tempauksessa. Myöhemmin ihmetellään kahden nuoren hukkumismysteeriä, johon liittyy 1960-luvun ajopeli. Koko tuotantokausi ei kuitenkaan jatku tällä linjalla.

Midsomerin murhat on vuodesta 1997 alkaen profiloitunut rytmiltään rauhalliseksi laatusarjaksi, jossa on vahva konservatiivinen vire. Rikosdraaman 14. kaudellakaan esim. murhia eivät pengo naiset, eikä missään näy vilahdustakaan woke-kulttuurista. Päähenkilöt ovat valkoisia heteroita, kuolinsyyntutkijakin on vanha kärttyisä ukko, ja brittiyläluokan kiemuraiset perhesuhteet ovat yhtä yllättäviä kuin alastomuus perisuomalaisessa saunassa. Jos sarjaa vertaisi juomaan, sen jokainen jakso olisi kuin vuosikausien perinteitä noudattaen keitetty ja tarjoiltu kupponen kello viiden teetä.

Nyt käynnistyvän kauden vierailevien näyttelijöiden joukossa on paljon tuttuja nimiä. Heti aloitusjaksossa nähdään mm. veteraanitähti David Warner (mm. Titanic, Wallander) ja Pierce Brosnanin 007-ajan nti Moneypenny eli Samantha Bond. Heidän lisäkseen kaudella näyttelevät esim. Phyllida Law (Peter Kingdom), John Woodvine (The Crown), Kevin Doyle (Downtron Abbey), Pam Ferris (Matilda ja lasten kapina), Daisy Haggard (Häkkilinnun paluu) ja Robert Pugh (Hiljainen todistaja).

 

Midsomerin murhat AVAlla alkaen pe 24.6.22 klo 21.00, jaksot myös MTV3:lla sunnuntai-iltaisin ja MTV Katsomossa.