Illalla tv:ssä: Sarjamurhaajan viimeinen ajojahti

Walesissa tapahtuneet raa’at rikokset fiktiosarjan aiheena.

8.5.2021 19:16

Mm. Fast & Furious– ja Hobitti-elokuvista tuttu Luke Evans tähdittää nyt melko tuoreeltaan myös Suomessa esitettävää minisarjaa Pembrokeshiren murhat. Siinä hän esittää vuosikymmeniä sitten tapahtuneille rikoksille tekijää etsivää poliisipäällikköä. Sarjan käänteet saattavat tuntua lähes uskomattomilta, mutta kertomus on kuitenkin peräisin tosielämästä.

Rikosten synkkyyttä heijastellen sarjan maisemissa näkyy alakuloisen harmaita nummia, nukkavieruja rakennuksia ja rantamaisemaa, jossa rantapallot eivät enää lentele. Lontoossa uraa luonut, mutta avioeron jälkeen takaisin harmaaseen Walesiin palannut Steve Wilkins (Evans) haluaa puhdistaa epäpäteväksi haukutun poliisin mainetta. Niinpä hän käy käsiksi arkistoon.

Työlleen omistautunut mies keksii yhtäläisyyksiä useamman murhatapauksen ja päällekarkauksen välillä. Syyllistä rikoksille ei ole onnistuttu 1980- ja 1990-luvun keinoin saamaan kiinni, mutta tekniikan kehitys antaa avaimet uuteen mahdollisuuteen. Kaikki ei kuitenkaan tosielämässä mene kuin CSI:ssa ja tämä fiktiosarja pysyttelee uskollisena tositapahtumille.

Evansin ei enää niin siloposkinen karisma sopii Wilkinsin rooliin. Hän näyttää menestyjältä, mutta toisaalta hän pystyy ilmentämään oivallisesti, mitä tällaiselle miehelle tapahtuu ajan ja rahoituksen huvetessa ja tutkinnan sutiessa mutakuopassa.

Pitkän linjan walesilaisnäyttelijä Keith Allen nähdään murhasarjasta syytetyn John Cooperin osassa. Hänen tulkintansa rikollisesta on toisella tapaa hyytävä kuin esim. Anthony Hopkinsin Hannibal Lecter. Allenin Cooper on arkipäiväisen maanläheinen ilmestys, ukko, jota ehkä morjestaisit ohi mennessäsi, mutta jonka kaapin luurangoksi saatat päätyä silkkaa sinisilmäisyyttäsi.

 

Pembrokseshiren murhat Yle tv1:llä lauantaisin 8.5.21 klo 19.40 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa