Illalla tv:ssä: Sean Bean, lukuisten kuolinkohtausten mies

Sean Beanin hahmojen kohtalo on ollut usein karu, mutta entä tällä kertaa?

31.10.2020 19:31

Oli kyseessä sitten rooli J. R. R. Tolkienin klassikkoteoksen elokuvaversiossa, kuulussa agenttileffassa tai massiivisessa fantasiasarjassa, yksi on melko varmaa: näyttelijä Sean Beanin hahmo kuolee tavalla tai toisella. Bean ei ole omien sanojensa mukaan erityisesti tällaisen ratkaisun ystävä. Hän totesi vuonna 2019 The Sunin haastattelussa jopa kieltäytyneensä joistakin osista juuri siksi, että ihmiset olettavat hänen roolihahmonsa kuolevan.

Illan tv-sarjassa, Särkyneessä enkelissä, Bean on menneisyytensä repimä pappi ja köyhän seurakunnan hiljainen hyväntekijä. Isä Michael Kerrigan joutuu näkemään monia nurjia kohtaloita, mutta kääntöpuolena on se, ettei Bean joudu heti näyttelemään jälleen yhtä uutta kuolinkohtausta. Sarja hyötyy näyttelijän charmista toisella tapaa. Hänen hahmonsa on demoneistaan huolimatta jopa sankarillinen, vaikka tämä elää maailmassa, jossa monen unelmat tuhoutuvat kuin ne olisivat vain rojua murskaamon liukuhihnalla.

Vuonna 2017 valmistunut Särkynyt enkeli on maailmankuvaltaan lähellä inhorealismia valkokankaille tuoneen englantilaisohjaaja Ken Loachin tuotantoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tarinan hahmojen ympärillä ei juuri nähdä pilkahdustakaan toivosta ja onnesta. Mikäli jossakin kohtauksessa kuitenkin paistaa aurinko, sen vastapainoksi joku hyvin sympaattiseksi muotoutunut hahmo esim. menettää onnettomuudessa raajansa. Loachmaisessa todellisuudessa hänelle myös tulisi potkut minimipalkkaisesta työstään, hänet heitettäisiin ulos homeisesta yksiöstään, mukiloitaisiin kadulla ja tyrmättäisiin hakiessaan tukea elämiseen, koska silmät turvonneina ja kädettömänä hän ei pystyisi täyttämään byrokraatin vaatimia lomakkeita.

Särkynyt enkeli ei kuitenkaan ole Loachin luomus, joten katsojalla on lupa odottaa kuusiosaiselta sarjalta myös muuta. Esim. isä Kerriganin kohtaama kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti ajautuu sarjan alussa perheineen niin pohjalle, ettei siitä oikeastaan voi enää päästä kuin täysin vastakkaiseen suuntaan.

Särkynyt enkeli Yle tv1:llä lauantaisin 31.10.20 klo 23.20 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa