Illalla tv:ssä: Sean Beanin henki on taas uhattuna

James Stack/BBC/Yle

Vankiladraama alkaa.

Yksi asia yhdistää South Parkin Kennyä ja näyttelijä Sean Beanin monia hahmoja: niillä on tapana päästä hengestään. Poikkeuksiakin toki löytyy, mutta kuuluuko vankiladraama Time – Sovituksen aika niihin, sen saa jokainen tarkistaa itse.

Bean näyttelee minisarjassa opettajaa, Markia, jolle tissuttelusta on tullut paha ongelma. Hän on niitä kulahtaneen näköisiä miehiä, joista ei tiedä, milloin päivän ensimmäinen ryyppy tuli otettua ja kuinka mones lienee menossa. Mark on marinoitunut niin hyvin, että hän vaikuttaa aina yhtä työkykyiseltä. Kunnes sitten eräänä iltana kolahtaa: Mark törmää toiseen perheenisään kohtalokkain seurauksin.

Vankila olisi Markin kaltaiselle tyypille muuten väärä paikka, mutta tuomari ei katso juomaria hyvällä. Bean panee parastaan kuiville pyrkivänä ja syvästi rikostaan katuvana vankilan tulokkaana. Boromirina ja Ned Starkina miekkaa heilutellut englantilaisnäyttelijä muuntautuu liki kaksimetrisestä koostaan ja jykevästä leuastaan huolimatta tyypiksi, jonka moni muu vanki näkee silkkana nössönä.

Markin tarinan rinnalla seurataan jämäkän vanginvartija Ericin (pokerinaamainen Stephen Graham, Line of Duty) tarinaa. Säännöistä viimeiseen asti kiinni pitävä Eric omaa kuitenkin salaisuuden, jolla myös hänet voisi murtaa. Ja vankilassa murtajia riittää, jos näille koituu siihen tilaisuus.

Sarjan otsikko, niin alkuperäinen kuin suomenkielinenkin, kuvaavat sitä hyvin kokonaisvaltaisesti. Vaikka keskushenkilöinä nähdään juuri Mark ja Eric, sarjan sivuhenkilöiden kautta välittyy lusimisen monenlainen kirjo. Joku kerää valtaa, joku toinen haluaa vain kadota kauas pois, joku haluaa käyttää aikansa oppimiseen. Markin järkähtämättömyys sovittamisen suhteen on hyvin sympaattista, mutta ilman kaikkea tätä ja Beanin kykyä antaa myös tilaa muille hänen hahmonsa voisi näyttäytyä jopa yliampuvana. Sarjan on käsikirjoittanut Fitz ratkaisee -kirjoittajana tunnettu Jimmy McGovern.

 

Time – Sovituksen aika Yle tv1:llä alkaen ke 19.1.22 klo 22.00 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.