Illalla tv:ssä: Sodomiapaljastus ravistelee Ruotsin kuningashuonetta

Kaikki rakkaudesta monarkkiin.

26.12.2021 19:11

Olof Palmen murha kummittelee yhtenä Ruotsin historian suurena kohutapauksena. Siitä ei kuitenkaan tarvitse mennä kovin pitkälle ajassa taaksepäin, jotta löytää toisen suurkohun. Ruotsin Gustaf V eli Kustaa V, maan nykyisen kuninkaan isoisoisä, päätyi osaksi skandaalia 1950-luvulla, kun ravintoloitsija Kurt Haijbyn väitettiin kiristäneen kuningasta heidän intiimistä suhteestaan.

SVT:n tuottama tuore neliosainen minisarja, Kuninkaallinen salaisuus (En kunglig affär), pöyhii historiaa empaattisin ottein. Draamasarjan näkökulma on mm. Wallander-versioinneissa näytelleen Sverrir Gudnasonin tulkitseman Haijbyn. Mikko Mallikkaan leppoisaa isää muistuttava mies kohtaa kuninkaansa (Staffan Göthe), ikääntyvän leskimiehen, ja antautuu salasuhteeseen tämän kanssa. Kun asia paljastuu Haijbyn Anna-vaimolle (Sanna Krepper), nainen uhkaa tehdä tuolloin sodomiaksi luokitellusta teosta julkisen ja vaatii avioeroa.

Käsikirjoittaja Bengt Braskered ja ohjaaja Lisa James Larsson ovat muotoilleet elämänkerrallisesta materiaalista traagisen kertomuksen yksilön tuhoamisesta. Kurt Haijbyn hahmo vakuuttelee toistuvasti kunnioittavansa rakastamaansa kuningasta, ja niinpä myös sarjan tekijät päästävät leskimonarkin vähällä. Mutta koska tragediassa on oltava myös paha vastapuoli, sellaiseksi päätyy kuninkaan möhläyksiä työkseen paikkaileva Torsten Nothin (Reine Brynolfsson, mm. Nousuvesi) ja osittain myös Anna Haijby.

Draamasarja vetoaa katsojan tunteisiin. Haijbya riepotellaan skandaalin peittelemiseksi ympäri maailmaa, jopa Gestapon vangiksi asti. Hänestä tehdään viettiensä vietävissä oleva, mutta sympaattinen ressukka. Monenko alaikäisen kanssa Haijby harrasti seksiä, sen sarjan tekijät sivuuttavat lähes täysin. Myös esim. syy, miksi hänet käännytettiin Yhdysvalloista, poikkeaa joidenkin lähteiden kertomasta. Fiktion katsomisen jälkeen voi siis olla hyvä ajatus perehtyä siihen, mitä tästä skandaalista on kirjoitettu historiankirjoihin.

Kuninkaallinen salaisuus Yle tv1:llä sunnuntaisin alkaen 26.12.21 klo 21 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa