Illalla tv:ssä: Suhteilla murharyhmään – kirjailija tulilinjalla

Kun show nimeltä Castle oli vielä parhaimmillaan.

13.6.2022 19:01

Kirjailija Richard Castle voi vaikuttaa omahyväiseltä ja lipevältä naistenmieheltä. Hänellä kuitenkin on erittäin tärkeitä suhteita. Kaupungin pormestari on hänen faninsa, joten Castlelle avautuu kullanarvoinen tilaisuus päästä tekemään taustatyötä NYPD:n henkirikoksia tutkivaan yksikköön. Yhteistyö kirjailijan kanssa ei ole aivan sitä, mitä kovapintainen etsivä Kate Beckett on arkeensa kaivannut, mutta toisaalta ulkopuolisen näkemys voi silloin tällöin auttaa tutkinnassa.

Komediallinen rikossarja Castle palasi jokin aika sitten FOXin ohjelmistoon. Tällä haavaa esitysvuorossa ovat sarjan toisen kauden jaksot, joissa pirskahtelee samanlainen jännittävä mutta samalla kepeän romanttinen tunnelma kuin esim. Bruce Willisin alku-uran hitissä, Konnankoukkuja kahdelle -sarjassa (Moonlighting).

Myös Disney+:lta löytyvän Castlen voimavara on sen tekijöiden kyky tasapainotella raakojen rikosten ja sarjan keskushenkilöiden kompuroiden käynnistyvän suhteen välillä. Fireflysta tutun Nathan Fillionin ja mm. 24-sarjassa nähdyn Stana Katicin eriparisuus on omiaan vetämään katsojan sarjan ääreen yhä uudestaan. Ensin mainittu on syntynyt sympaattisten, vähän renttumaisten ja hyväsydämisten miekkosten rooleihin. Jälkimmäiseltä luonnistuu tekeytyä uskottavasti pokerinaamaisen ja taistelutaitoisen kurinpitäjän osaan.

Vuodesta 2009 vuoteen 2016 asti tehty sarja on parhaimmillaan juuri ensimmäisten kausiensa kohdalla. Kaikki vaikuttaa vielä mahdolliselta; tapaukset, kuten tämän viikon jaksoissa nähtävä rokkarimurha tai vampyyriksi itsensä kuvitelleen nuorukaisen hurja kuolema, vilisevät johtolankoja, motiiveja ja fiksuja käänteitä. Toisaalta Castlen ja Beckettin välinen kipinöinti on viihdyttävää.

Katicin lähtö Castlesta oli kumota vetovastuun pelkästään Fillionin harteille, mikä kuihdutti jo muutenkin näivettymään päin olleen Castlen kokonaan pois tuotannosta. Näyttelijät ovat jatkaneet urillaan sittemmin eri projekteissa: Katic Amazonin jännityssarja Absentiassa FBI-agenttina ja Fillion ABC:n edelleen tuotannossa olevan poliisisarja The Rookien ikämieskokelaana.

 

Castle FOXilla arkisin ma-ke klo 21.00, uusinnat to ja su-ma öisin.

Lisää luettavaa